Evenimentul Zilei > Justitie > Mihai Vlasov a ”căzut pe tehnică”. Fostul președinte al Camerei de Comerț a fost înregistrat de DNA, din greșeală
Mihai Vlasov a ”căzut pe tehnică”. Fostul președinte al Camerei de Comerț a fost înregistrat de DNA, din greșeală

Mihai Vlasov a ”căzut pe tehnică”. Fostul președinte al Camerei de Comerț a fost înregistrat de DNA, din greșeală

Judecătorii instanței supreme au motivat sentința prin care fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupție. Conform judecătorilor la baza deschiderii dossarului au stat mai multe interceptări telefonice făcute de DNA. Interceptările aveau un alt scop și Vlasov a fost interceptat din greșeală de procurori. Judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare pe fostul şef al Camerei, Mihai Vlasov.

Practic, acesta era monitorizat de DNA într-un dosar privind o şpagă de 1 milion de euro pe care urma să o încaseze, caz în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare. În timpul filajului, procurorii l-au interceptat pe preşedintele CCIR când punea la cale iniţiativa legislativă. Anchetatorii susţin că Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer).

Miza era preluarea patrimoniului şi încasarea veniturilor Registrului Comerţului. „A fost modalitatea pe care eu am găsit-o, pentru ca Camerele să stăp… Camera să stăpânească banii de la, de la Oficiu”, explica Vlasov unui amic, într-o interceptare telefonică, demersul său legislativ. În schimbul serviciului din Parlament, Vlasov i-a promis lui Groşaru că îl va numi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.

De altfel, Curtea Supremă a constatat faptul că proiectul a fost susţinut fără a fi studiat temeinic sau chiar fără a fi citit. În acet context, magistraţii au amintit declaraţiile date de mai mulţi parlamentari care au fost audiaţi ca martori.

Curtea Supremă a prezentat în motivare şi discuţia dintre Mihail Vlasov şi Mircea Groşaru (foto), din 26 martie 2013, în care cel de-al doilea îi cere să fie numit arbitru.

Grosaru: Ne întâlnim şi noi odată, să stăm de vorbă?

Vlasov: Da. Da’păi ne întâlnim, sigur.

Grosaru: Auzi, pune-mă, mă, şi pe mine, mă, arbitru, mă, la tine acolo, mă!

Vlasov: Păi da’…ă… Păi, mă, păi, fii atent, nu ne întâlnim o dată.. ?

Grosaru: Da…

Vlasov: Ă, ă, vino mâine la mine, pentru că pe şase am colegiu.

Grosaru: Păi, hai, că uite, vin mâine la tine. Da?

Vlasov: Da. Vino mâine. Hai! Grosaru: La ce oră?

Vlasov: Pe la ora unşpe.

Grosaru: La unşpe sunt la tine, da?

Vlasov: Bine, hai pa!

Grosaru: Hai, te pup Mişule, numai bine!

Vlasov: Pa, pa!