Evenimentul Zilei > Economie > Mihai Daraban: „Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România – Iran!”
Mihai Daraban: „Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România – Iran!”

Mihai Daraban: „Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România – Iran!”

Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat Forumul de afaceri multisectorial România – Republica Islamică Iran, la sediul CCIR Business Center, în marja vizitei la București a E.S. dl. Mohammad Javad Zarif, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran.

În deschiderea evenimentului, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a evidențiat importanța reluării relațiilor economice dintre țările noastre și a lansat următoarea invitație participanților:

„Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România–Iran!”

În România activează în prezent, la scurt timp după ridicarea sancţiunilor internaţionale, un număr de 672 de companii cu capital iranian, care au investit 7,66 milioane euro, ceea ce dovedește faptul că „firmele au înțeles (…) importanța pieței, poziția noastră geostrategică și geopolitică”, a spus dl. Mihai Daraban.

 

„Pentru Iran, România este un partener vechi. (…) Vizita Ministrului de Externe al României și următoarele delegații vor putea îmbunătăți relaţiile dintre cele două state și mă bucur foarte mult că astăzi putem vedea cum cresc aceste relații, mai ales cele economice, care sunt un motor pentru cele două ţări”, a spus E.S. dl. Mohammad Javad Zarif, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran. „Relațiile bilaterale româno-iraniene vor beneficia de sprijin guvernamental și bancar, permițând realizarea unor proiecte comune importante”, a adăugat ministrul de externe iranian, subliniind că „Iranul este o țară stabilă economic, potrivită pentru investiții străine”.

„Întotdeauna prezența mea aici, la Camera de Comerț, este o deosebită bucurie pentru mine, pentru că observ că aici se face exact ceea ce trebuie să facă o Cameră de Comerț, împreună cu autoritățile statului, care oferă cadrul de dezvoltare și sprijinul de care oamenii de afaceri au nevoie (…) iar Camera de Comerț (…) produce aceste relații economice de calitate de care avem nevoie.”, a declarat Viceprim-ministrul Guvernului României, dl. Costin Borc.

Conjunctura este favorabilă dezvoltării bilaterale în domenii precum cel al petrolului și al gazelor, unde România „are expertiză și există posibilități de dezvoltare în parteneriat a unor proiecte importante”, a adăugat ministrul Costin Borc.

Camerele de Comerț naționale ale României și Iranului au semnat un protocol de colaborare care va sprijini derularea unor programe comune în sprijinul mediului de afaceri.

În partea a doua a Forumului economic a avut loc o sesiune de discuții business-to-business între companiile din cele două țări, care activează în sectoare de precum: energie, transport, industria medicală, minier, bancar, echipamente agricole, piese auto și construcții