Editura Evenimentul si Capital

Mierea și albinele românești sunt otrăvite cu un insecticid mortal, interzis în Europa

Autor: | | 3 Comentarii | 12932 Vizualizari

Consumați miere de rapiță, semințe (ori ulei) de floarea-soarelui, porumb sau sfeclă de pe câmpiile patriei? Aveți dreptul să știți, atunci, un lucru esențial: toate aceste plante sunt otrăvite de cultivatori încă din stadiul de sămânță cu un insecticid care distruge nu doar insectele - bune sau rele -, ci și sănătatea noastră, a tuturor. Pentru început, mai menționez doar două lucruri: neonicotinoidele utilizate de lacomii agricultori români sunt de 7.000 de ori mai toxice decât legendarul DDT - da, ați citit bine! - și toate aceste activități mercantile, interzise de șase ani în UE, se desfășoară sub deplina și iresponsabila protecție a statului.

Pentru a înțelege la milimetru ce înseamnă aceste insecticide inventate în Germania și pulverizate în viața noastră - neonicotinoide pe numele lor -, dar și pentru a aprofunda acest subiect extrem de delicat (și atât de inconștient măturat sub preșul doldora de mizerii al tranziției), ne-am adresat domnului Constantin Dobrescu, inginer mecanic la începuturi și reprezentant (acum) al Federației Asociațiilor Apicole din România - ROMAPIS. „Neonicotinoidele sunt insecticide de ultimă generație, practic ele ar trebui să reflecte un progres al științei pe plan mondial. Așa au și fost prezentate la început, ca salvatoare ale plantelor, cum s-a petrecut, de altfel, și cu DDTul imediat după Al Doilea Război Mondial. Asta până s-a demonstrat că sunt insecticide extrem de toxice, de dăunătoare pentru culturi, implicit pentru om”.

Semințele sunt impregnate cu insecticid toxic

Constantin Dobrescu, autorul acestei mici introduceri în miezul problemei, își potrivește atent ochelarii pe nas: „Teoria care a stat la baza creării neonicotinoidelor, în anii ’90, a fost aceea de a folosi substanțe extrem de toxice pentru tratarea plantelor, de obicei prin impregnarea semințelor înainte de însămânțare. Teoretic - atenție, doar teoretic! - o dozare corectă a tratamentului asigură o prezență a otrăvii în țesutul vegetal la un nivel suficient pentru a omorî dăunătorii culturilor la începutul ciclului de dezvoltare a plantei, aflată în stadiul de două-trei frunzulițe, când atacul dăunătorilor constând în hrănirea cu părți ale acestor plante este cel mai agresiv și cu efect major. Planta, odată salvată de la distrugere, ajungând la maturitate își mărește volumul de mii de ori, ceea ce face ca această concentrație de insecticid din țesutul vegetal să scadă, normal, până la nivelul la care să fie sigură pentru consumul uman și inofensiv pentru insectele polenizatoare care se hrănesc cu nectarul și polenul produse de florile plantelor ajunse între timp la maturitate. Dar...”. „Dar ce?”, șarjez nerăbdător. Inginerul Constantin Dobrescu (foto) nu se grăbește. Mai mult, mă previne îngăduitor: „Domnule Saiu, este o chestiune extrem de importantă. E vorba de otrăvirea unor plante pe care le consumăm și noi, oamenii. Primele observații concrete le-au făcut apicultorii francezi care-și instalaseră stupii lângă lanuri de floarea-soarelui a căror semințe fuseseră tratate cu neonicotinoide. Ce-au descoperit? Li se depopulau stupii, le dispăreau albinele”. „Și?”, mă ia din nou gura pe dinainte. „Au comandat studii - între timp în întreaga lume au fost realizate mai bine de 800 de lucrări științifice pe această temă - pentru a verifica dacă imidaclopridul, tot un neonicotinoid de fapt, este răspunzător pentru decimarea albinelor domestice”. Îmi înghit vorbele, într-o exemplară lecție a învățării răbdării, iar inginerul Dobrescu zâmbește mulțumit: „S-a demonstrat că aceste insecticide noi omoară albinele, dar și polenizatorii sălbatici precum bondarii, albinele solitare, fluturii etc. În plus, să nu neglijăm faptul că rup lanțurile trofice, afectând astfel în mod dramatic întreg mediul înconjurător”.

Albinele își pierd memoria

Cum acționează aceste neonicotinoide asupra albinelor? Cum le afectează? Inginerul Dobrescu e la post: „Efectele negative se manifestă rar sub forma toxicității acute, vizibilă prin prezența masivă a albinelor moarte în apropierea stupilor. Toxicitatea cronică, în schimb, este mai subtilă, dar extraordinar de periculoasă. A fost demonstrată afectarea sistemului nervos al albinei, care își pierde memoria de scurtă durată și prin urmare nu își mai găsește drumul de întoarcere la stup. Alt efect ar fi reducerea capacității de comunicare a albinelor, esențială în cazul insectelor sociale, așa cum sunt ele, a căror viață se bazează pe conlucrare pentru îngrijirea puietului, constituirea rezervelor de hrană, termoreglare sau alte activități de care depinde supraviețuirea coloniei de albine”.

Interzise în lume, cu derogare la noi

Cum au reacționat factorii de decizie în Europa? „La nivelul UE a apărut astfel o preocupare deplin justificată, concretizată prin studierea situației de către Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), entitate oficial recunoscută de Comisia Europeană ca furnizor al expertizei științifice. Un prim document elaborat de EFSA în 2014 a stat la baza suspendării la nivelul întregii UE a trei neonicotinoide (imidaclorpid, clotianidin si tiametoxam) pentru impregnarea semințelor de rapiță, floarea soarelui și porumb. Această suspendare a fost în vigoare până anul trecut, când cele trei neonicotinoide au fost definitiv interzise în UE pe baza raportului final al EFSA care a venit cu dovezi potrivit cărora aceste molecule reprezintă un pericol incontestabil pentru polenizatori”, ne-a explicat Constantin Dobrescu. Cum au reacționat, la rândul lor, decidenții noștri? Greu sau deloc, cum ne-au/s-au obișnuit: „Din păcate, o slăbiciune a regulamentului european pentru utilizarea pesticidelor a permis unor state membre UE să se sustragă de la respectarea acestei interdicții”, menționează, în continuare, reprezentantul Federației Asociațiilor Apicole din România.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2


Tag-uri: miere, miere romaniaStirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI