”Identificarea victimelor este una dintre prioritățile administrației mele”, după preluarea funcției supreme în stat la 1 decembrie, a declarat președintele în cadrul conferinței de presă zilnice.
„Ceea ce s-a întâmplat în țara noastră referitor la violențe, crime și dispariții este foarte regretabil. La fel de gravă este și situația cadavrelor neidentificate”, a declarat oficialul.
Angajații statului „se ocupă în mod special de această problemă gravă: peste 26.000 de morți neidentificați”, a adăugat acesta.
Întrebat dacă administrația sa va adopta măsuri mai dure împotriva criminalității, domnul Lopez Obrador a spus că, după părerea sa, cel mai eficient mod de a opri violențele îl reprezintă combaterea sărăciei, nu folosirea violenței pentru a reduce violența.
„Nu vom încerca să rezolvăm problemele prin măsuri coercitive, prin utilizarea forței”, a spus oficialul.
Potrivit observatorilor, războiul împotriva drogurilor din Mexic a reușit să demonteze mai multe carteluri importante și a dus la capturarea mai multor șefi, printre care Joaquin „El Chapo” Guzman.
Cu toate acestea, războiul autorităților cu traficanții a dus și la întărirea multor grupuri infracționale mai mici, bine înarmate, care se luptă între ele pentru controlul piețelor de droguri și rutelor de traficare.