Experții criminaliști au efectuat cercetările necesare pentru a stabili câte victime sunt în mormântul  descoperit la începutul acestei luni într-o zonă cunoscută sub numele de La Primavera, aflată la aproximativ 45 de minute de Guadalajara, al doilea oraș ca mărime din Mexic.

„Avem 13 cadavre complete și 16 incomplete, un total de 29 de cadavre”, a declarat Gerardo Solis, procurorul-șef al statul Jalisco, stat care suferă de pe urma unui val de violențe armate în ultimii ani, violențe cauzate în principal de conflictul cu narco cartelurile.

Autoritățile au declarat în cadrul unei conferințe de presă că numărul de persoane din această groapă comună ar putea crește.

„Diferite membre umane sunt examinate de antropologi și de către experți criminaliști și este posibil ca numărul de persoane să crească”, a declarat procurorul special, Blanca Trujillo.

Douăzeci și șapte dintre victime sunt de sex masculin, două dintre victime sunt de sex femeiesc, a declarat Trujillo.

Până în prezent, autoritățile au reușit identificarea a doar patru dintre victime. Toate cele patru victime fuseseră declarate dispărute de către familiile lor, trei dintre aceștia având antecedente penale, conform procuraturii mexicane.

Experți criminaliști efectuează cercetări la fața locului cu ajutorul unor câini speciali antrenați pentru astfel de misiuni și cu ajutorul unor utilajelor grele din momentul în care mormântul a fost descoperit pe data de 3 septembrie. Puțul are o adâncime de cinci metri.

O altă groapă comună a fost descoperită în apropiere în luna mai, 30 de cadavre fiind descoperite în aceasta.

Peste 3.000 de morminte anonime care conțineau 5.000 de cadavre neidentificate au fost găsite în Mexic de când guvernul a trimis armata pentru a lupta cu puternicele narco-carteluri mexicane în anul 2006.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise în țara central americană de la declanșarea operațiunii militare iar 40.000 de persoane sunt date dispărute în acest moment în Mexic.