Evenimentul Zilei > Social > Urmează zile agitate la Metrorex. Decizia se pune în aplicare de la miezul nopții
Urmează zile agitate la Metrorex. Decizia se pune în aplicare de la miezul nopții

Urmează zile agitate la Metrorex. Decizia se pune în aplicare de la miezul nopții

Metrorex a anunţat că vor începe procedurile de evacuare a spaţiilor comerciale existente în staţiile de metrou, deoarece termenul de eliberare expiră la miezul nopţii.

Metrorex a avertizat pe cei care activează ilegal că vor fi evacuați, potrivit comunicatului: „Compania Metrorex avertizează, pe această cale, că termenul acordat pentru eliberarea spaţiilor comerciale,  care funcţionează ilegal pe domeniul public al statului, expiră la miezul nopţii. Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent.

De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise”, se arată în comunicat.

Metrorex: Magazinele situate în staţii reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa călătorilor

„Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică.

În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021.

Se trece la evacuarea rapidă a spaţiilor comerciale

Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie. Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene”, se arăta în comunicatul semnat de directorul general Ştefan Paraschiv.

Replica Sindicatului Liber Metrou nu a întârziat să apară

Sindicatul Liber Metrou (USLM) a precizat, săptămâna trecută, că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat, la începutul acestei săptămâni, că, în condiţiile în care acele chioşcuri nu vor fi ridicate până la data limită, se va restabili legea.

„Este domeniul public, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor dat în concesiune companiei Metrorex. Şi eu şi directorul general al Metrorex suntem obligaţi să acţionăm pentru a apăra interesul public şi interesul companiei, nu interese private. Acolo e un contract expirat din 2018 şi acele spaţii sunt ocupate fără drept”,, a explicat demnitarul la începutul acestei săptămâni, potrivit Agerpres.