Metoda INEDITĂ prin care Portugalia vrea să LIMITEZE evaziunea

Metoda INEDITĂ prin care Portugalia vrea să LIMITEZE evaziunea

Începând din luna aprilie, autoritățile centrale din Portugalia vor oferi, prin intermediul unei loterii, 60 de autoturisme de lux cetățenilor care cer bonuri fiscale, relatează Financial Times.

Prin acest proiect, care presupune transformarea bonurilor fiscale în bilete la loterie, guvernul portughez speră să reducă evaziunea fiscală și economia subterană, estimată la aproximativ 20% din PIB. Secretarul de stat pentru afaceri fiscale Paulo Núncio s-a declarat încrezător că şansa de a câştiga un automobil de lux va motiva cetăţenii, sporind numărul tranzacţiilor fiscalizate cu 50% în acest an. Oficialul speră că numărul chitanţelor înregistrate va creşte cu 2 miliarde faţă de anul trecut.

Costul celor 60 de autoturisme premium, estimat neoficial la 90.000 de euro pe unitate, va fi depăşit cu mult de veniturile suplimentare colectate de stat datorită acestei campanii, mai estimează guvernul.

Proiectul a atras critici diverse, guvernul fiind acuzat de rănirea demnităţii naţionale, poluare sau transformarea cetăţeanului de rând în inspector fiscal, ceea ce ar încălca principiile unei democraţii europene.

Ne puteți urmări și pe Google News