Evenimentul Zilei > Vremea > METEO. România, lovită de un val de aer polar! Cât de frig se va face
METEO. România, lovită de un val de aer polar! Cât de frig se va face

METEO. România, lovită de un val de aer polar! Cât de frig se va face

Vremea din România intră, de duminică, într-un proces de răcire accentuată, care va dura cel puțin până marți. La munte se va vedea și zăpadă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vom avea o schimbare radicală a vremii, începând de astăzi, 19 aprilie.

Valul de aer polar care vine peste România va aduce temperaturi anormal de scăzute pentru această perioadă a anului, fenomene extreme şi brumă. Mai mult, în zonele montane va fi lapoviță și ninsoare, alături de ploaie. Temperaturile vor scădea accentuat, în toată ţara, până marţi.

În prima zi de Paşti, în jumătatea de nord a țării, vremea se va răci semnificativ, cerul va fi mai mult noros şi vor fi ploi pe arii relativ extinse.

În jumătatea de sud a ţării, vremea va fi în continuare deosebit de caldă, dar de la orele amiezii instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi se vor manifesta prin înnorări, averse de ploaie, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, la început în sudul Transilvaniei, în zonele montane şi submontane, apoi şi în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi local în Banat şi Oltenia.

Se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, iar pe spaţii restrânse vor fi posibile vijelii şi grindină.

Temperaturile maxime se vor încadra între 12 – 14 grade, în nordul ţării, şi în jurul a 27 de grade în extremitatea de sud. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 2 şi 12 grade.

La Bucureşti, vremea va fi în continuare deosebit de caldă, cu o maximă a temperaturii aerului de 25- 26 de grade.

Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi însă va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică – înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, rafale de vânt şi averse de ploaie. Minima termică va fi de 10…11 grade.

Luni, 20 aprilie, valorile termice, în scădere accentuată faţă de ziua precedentă în jumătatea de sud a ţării, vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit la această dată în majoritatea zonelor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 11 grade în nordul Moldovei şi 18 grade în Banat. Vor fi înnorări temporare în regiunile sudice, unde pe alocuri va ploua slab şi în Carpaţii Meridionali, unde la altitudini mari se vor semnala precipitaţii mixte.

În restul teritoriului cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în est şi sud-est. Temperaturile minime vor fi cuprinse -6 grade în estul Transilvaniei şi 8 grade în vestul Olteniei. Spre dimineaţă, izolat în nord, centru şi nord-est se va produce brumă.

Vremea se va răci accentuat şi în Capitală, astfel că temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 2…5 grade, valori sub cele caracteristice perioadei din an. Cerul va avea înnorări temporare, dar numai trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat.

Marţi, 21 aprilie, în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în jumătatea de nord-est, vremea va fi mai rece decât normal în ultima decadă a lunii aprilie, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 18 grade, iar cele minime în general între -5 şi 5 grade.

Cerul va fi variabil în vest-nord-vest, dar va avea înnorări temporare în restul teritoriului; în zonele montane local vor fi precipitaţii mixte, iar în regiunile sudice izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate. Spre dimineaţă, pe alocuri în nord şi în centru se va produce brumă.

Valorile termice se vor menţine mai scăzute şi în Bucureşti decât cele specifice perioadei. Cerul va avea înnorări temporare, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 16 grade, iar cea minimă va fi de 4 – 6 grade.

Prognoza ANM pentru perioada 20 aprilie – 18 mai:

Săptămâna 20.04.2020 – 27.04.2020

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nordică a ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, dar mai ales în regiunile intracarpatice, vestice, nord-vestice şi în zona montană aferentă.

Săptămâna 27.04.2020 – 04.05.2020

Temperatura aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în zonele montane. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toată ţara, cu posibilitatea unui uşor excedent în regiunile sud-vestice.

Săptămâna 04.05.2020 – 11.05.2020

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil uşor mai ridicate, local în vest şi nord-vest. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi deficitar la nivelul întregii ţări, deficit ce va fi mai accentuat, local, în regiunile intracarpatice, la munte şi în nord-est.

Săptămâna 11.05.2020 – 18.05.2020

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă, în toate regiuniule. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.