Evenimentul Zilei > Vremea > Meteo. Alertă! Cum va fi vremea în capricioasa lună iunie. Este de litoral?
Meteo. Alertă! Cum va fi vremea în capricioasa lună iunie. Este de litoral?

Meteo. Alertă! Cum va fi vremea în capricioasa lună iunie. Este de litoral?

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat, vineri, prognoza meteo valabilă pentru perioada 1 - 29 iunie. Această lună capricioasă nu se dezminte nici în 2020.

 

Specialiștii afirmă că în prima decadă vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, pentru ca mai apoi să simțim cu adevărat că am intrat într-o lună cu adevărat de vară.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 1 – 8 iunie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi deficitar în cea mai mare parte a țării. Excepție va face sud-estul țării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale ale perioadei.

Mai apoi, în a doua săptămână din luna iunie, perioada 8 – 15 iunie, temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, iar cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a acesteia.

Pentru săptămâna 15 – 22 iunie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, iar regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru această săptămână, în toate regiunile.

Meteo. Alertă! Cum va fi vremea în capricioasa lună iunie

În ultima săptămână a primei luni de vară, perioada 22 – 29 iunie, vom avea temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele intracarpatice.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, se specifică pe site-ul ANM.