Evenimentul Zilei > Actualitate > Mesaj de ultimă oră. Fostul ministru și sfaturile pentru România, în prim-plan
Mesaj de ultimă oră. Fostul ministru și sfaturile pentru România, în prim-plan

Mesaj de ultimă oră. Fostul ministru și sfaturile pentru România, în prim-plan

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, transmite un mesaj tuturor românilor în legătură cu copiii lor. Ce ar trebui să facă aceștia?

Ce sfaturi le dă Daniel Funeriu tuturor părinților din România? Fostul ministru consideră că un copil trebuie lăsat să se plictisească și consideră că cel mai bine pentru un viitor om matur este să fie stăpânul său încă de mic.

„Lăsați-vă copiii să se plictisească! Noua obsesie a părinților e ca nu cumva progenitura să se „plictisească”.

Nu doar că mi-e neclar ce exact e „plictisul”, o chestie pe care nu am simțit-o niciodată, dar faptul că mediul extern nu exercită asupra copiilor o permanentă atragere a atenției mi se pare benefic din multe motive:

1) favorizează introspecția. E cunoscut că analiza propriilor acțiuni se corelează bine cu succesul şcolar.

2) Va veni un moment în viață când copilul de azi – adultul de mâine – va trebui să producă el însuşi interes altora, nu doar să fie un consumator pasiv al interesului produs de alții. Cu cât mai repede face asta, cu atât mai bine: nu vă educați copiii cu obişnuința că alții trebuie să-i țină în priză. Vor deveni acei instabili nemulțumiți pentru care lumea din jur va fi veşnic vinovată de blues-ul lor.

3) Naturii nu-i place vidul şi are tendința să îl umple cu ce găseşte: o carte, observatul norilor, al păpădiilor care îşi răspândesc puful, „biciclit” 10km până în satul vecin, înjurat PSD, obsesia să facă multe „duble” cu mingea, reparatul bicicletei, o cafteală cu prietenii din când în când, „bombe” cu carbid, văruit un pom, cioplitul unei săbii, disecarea unui şobolan, citirea unui ziar, ca să numesc doar câteva dintre chestiile pe care le făceam când nimeni nu se stresa ca nu cumva să mă plictisesc.

4) Să fii de mic propriul tău stăpân, acționarul propriei tale vieți, e o chestie care îți formează caracterul voluntar mai bine decât să fii plimbat, cu tableta în mână, pe bancheta din spate a maşinii între cursul de pian şi cel de origami.

5) Cred că e important ca cei mici să înțeleagă că plăcerea de a trăi nu trebuie să vină permanent din exterior. Cea care vine din interior e diferită şi sustenabilă. 6) E aşa de bine să ieşi din stresul „vaaai, ce vinovat sunt că cel mic nu are ce face”

PS: asta e reluarea unei postări vechi de vreo doi ani, înainte de virusake”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: