MESAJ DE LA JAKARTA: "Popa este aici, tot în detenţie"

MESAJ DE LA JAKARTA: "Popa este aici, tot în detenţie"

Nicoalae Popa - omul de la care anchetatorii aşteaptă mărturii importante împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, după cum au explicat surse judiciare - ar putea fi extrădat în România în cel mult trei luni.

Cel puţin aşa susţin surse din cadrul Ministerului Justiţiei - instituţie care a şi comunicat, oficial, ieri, că preşedintele Indoneziei a semnat, pe 25 august, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Popa către România.

Iar din informaţiile obţinute de reporterii EVZ de la Jakarta, Nicolae Popa se afla, ieri, tot în Centrul de Detenţie al Poliţiei Naţionale Jakarta-Sud, care l-a şi reţinut, pe 3 decembrie anul trecut, în baza mandatului de urmărire internaţională emis pe numele lui.

Cei mai "scumpi" avocaţi pentru Popa

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Farouk Arnaz, reporter al publicaţiei "The Jakarta Globe" - unul dintre puţinii jurnalişti din Indonezia care au urmărit cazul lui Popa -, a transmis, ieri, pentru EVZ: "Din informaţiile mele, Popa este în continuare în centrul de detenţie", infirmând astfel zvonurile potrivit cărora fostul director al Gelsor ar fi fost "îmbarcat" deja către România.

În februarie, Arnaz publica un articol cu titlul "Poliţia Naţională nu-l lasă pe autorul unui joc piramidal din România să iasă din puşcărie".

Jurnalistul scria că, în ciuda insistenţelor celor doi prestigioşi (şi "scumpi") avocaţi care îl apără - Otto Hasibuan, preşedintele Asociaţiei Avocaţilor din Indonezia, şi Henri Yosodiningrat -, cererea de eliberare a lui Popa a fost respinsă.

"Nu putem îndeplini solicitarea făcută de Nicolae Popa, prin intermediul celor doi avocaţi ai săi, de a suspenda măsura de detenţie, deoarece Popa nu este deţinutul nostru. El este căutat de Interpol, la solicitarea Poliţiei Române", declara pentru "Jakarta Globe" Ito Sumardi, şeful detectivilor din cadrul Poliţiei Naţionale din Indonezia.

"Nu e terorist sau cineva care încalcă drepturile omului", declara, în replică, unul dintre avocaţii lui Popa.

Vezi şi referatul întocmit de procurori în cazul Sorin Ovidiu Vîntu UNUL INTRĂ, ALTUL IESE

Ioana Maria Vlas, la un pas de libertate

Raluca Dan

În timp ce Sorin Ovidiu Vîntu ajunge în arestul Poliţiei Capitalei, unde e aşteptat, de altfel, şi Nicolae Popa, singura persoană încarcerată în dosarele privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi a Fondului Naţional de Acumulare - Ioana Maria Vlas - s-ar putea bucura, curând, de libertate. Asta, în condiţiile în care, marţi, 14 septembrie, o nouă cerere de eliberare condiţionată formulată de aceasta ar urma să fie discutată de membrii Comisiei din Penitenciarul Târgşor, un de Vlas execută ce i-a mai rămas din pedeapsa de zece ani de închisoare.

"Vlas îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi eliberată din penitenciar. Pe lângă comportamentul ireproşabil pe care l-a avut în detenţie, membrii Comisiei vor trebui să ia în calcul faptul că nu are antecedente penale. În plus, îndeplineşte condiţiile impuse de Codul Penal pentru eliberarea condiţionată în cazuri speciale", susţin, la unison, atât specialişti în Drept Penal, contactaţi de EVZ, cât şi fostul avocat al acesteia.

Potrivit Codului Penal, "femeile condamnate pot fi eliberate condiţionat dacă au împlinit 55 de ani şi au executat o treime din pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 10 ani". Or, Vlas are 65 de ani şi a executat deja 6 ani de puşcărie, adică două treimi din pedeapsă.

"Nu am fost persoana care am vrut să înşel oamenii şi nici nu am luat banii. Judecătorii sunt drepţi, însă nu s-a făcut dreptate până la capăt pentru că nu a fost incriminat şi SOV. (...) Strategia de fraudare a FNA i-a aparţinut", declara Vlas în faţa judecătorilor.

  • Sute de mii de dolari trimise fugarului Nicolae Popa la ordinele lui Sorin Ovidiu Vîntu
  • SOV, reţinut de procurori
  • Sorin Ovidiu Vîntu, în arestul "VIP" al Poliţiei
  • Ministerul Justiţiei: Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa
  • Sorin Ovidiu Vîntu şi Traian Băsescu, războiul declaraţiilor
  • Dragnea: "Reţinerea lui Vîntu poate fi începutul justiţiei televizate"