Bărbații aveau atunci vârste cuprinse între 31 și 41 de ani, numele lor fiind Ștefan Timofte (din Suceava), Mihai Buligă (din Iași) și Mircea Ciolan (din Iași). Eliberarea lor a fost posibilă în urma negocierilor diplomatice ce au avut loc timp de trei ani între șefii celor două state, Ion Iliescu și Saddam Hussein. Un rol deloc de neglijat l-a avut și „Evenimentul zilei”, care a relatat pe larg despre acest caz.

Au văzut la televizor negocierile

Negocierile cu irakienii au fost conduse de Marcel Dinu, secretar de stat al MAE. Cei trei români au văzut la televizorul din celulă reportajul televiziunii de la Bagdad despre discuțiile oficiale care îi vizau. „Românii, care aveau televizor în penitenciar, au urmărit reportajul și au așteptat încordați rezultatele. A doua zi, cred că pe la ora 11.00, Saddam Hussein a semnat ordinul de grațiere. La 12.00 a avut loc eliberarea propriu-zisă. În reușita acestor tratative a avut un rol destul de important și cotidianul dvs., care a relatat cu obiectivitate de la fața locului”, spunea Marcel Dinu.

Românii și-au recunoscut faptele

Cei trei români au povestit la sosirea în țară că au furat deoarece salariile veneau cu mari întârzieri.

La aeroport, ei au cerut să nu fie tratați ca niște „oameni de nimic”.

Grațierea acestora a reprezentat o premieră în Irak. Toți ceilalți străini care s-au găsit într-o poziție similară și-au ispășit pedeapsa integral.

INFO

Saddam Hussein a fost președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003. După invazia Irakului din 2003, Saddam a fost răsturnat de la putere și capturat pe 13 decembrie 2003. El se ascundea într-o groapă de lângă localitatea Ad-Dawr, din apropierea orașului său natal, Tikrit. Saddam a fost predat tribunalului penal irakian, care l-a condamnat la moarte pe 5 noiembrie 2006.

CV

Gabi Dogaru și Florin Gongu au lucrat la EVZ în perioada anilor '90. Dogaru a devenit, mai apoi, jurnalist la Ziua și Ziarul Financiar, în timp ce Gongu a continuat să scrie la Jurnalul Național pe subiecte sportive.

 

Te-ar putea interesa și: