Meloni, pe primul loc în clasamentul „Politico”

Meloni, pe primul loc în clasamentul „Politico” georgia meloni / Sursă Youtube

Premierul italian Giorgia Meloni se află pe primul loc în clasamentul „Politico” al celor mai influenți lideri din Europa. „Este un cameleon”, consideră autorii topului.

La un an după ce a devenit prima femeie prim-ministru în Italia și liderul celei de-a treia economii din UE, Giorgia Meloni a sfidat așteptările și și-a construit un grup semnificativ de susținători, scrie Corriere della Sera.

Meloni, pe primul loc la „Doers”

Protagonista este premierul Giorgia Meloni în descrierea citită în „Politico”, care și-a publicat clasamentul celor mai influente personalități. Liderul Fraților Italiei se află pe primul loc la categoria „Doers”, cei mai activi și influenți lideri în implementarea politicilor lor și este definită drept „un cameleon”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Meloni a implementat reforme constituționale care ar spori semnificativ puterile primului-ministru”, amintește „Politico”, vorbind despre unele dintre politicile adoptate de guvernul său, de la decretul Rave până la lupta împotriva imigrației ilegale.

„Meloni pare să fie în relații bune cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lucrând îndeaproape cu ea și cu premierul olandez Mark Rutte pentru a ajunge la un acord nefericit cu Tunisia, încercând să limiteze plecările migranților”, mai explică „Politico”.

„Cameleonul politic prin excelență”

Analiza atinge, apoi, problemele de politică externă ale guvernului, premierul este definit drept „cameleonul politic prin excelență”, și asta și datorită poziției sale intransigente față de Rusia.

La scurt timp după invadarea Ucrainei, de fapt, premierul italian a criticat „actul inacceptabil de război pe scară largă al Rusiei lui Putin”, iar apoi a plecat la Kiev la începutul acestui an în semn de solidaritate.

„În mai, la Summitul G7 din Japonia, Meloni a surprins plăcut oficialii americani cu dorința sa de a construi o relație puternică cu Biden; două luni mai târziu, a vizitat Casa Albă, unde a primit tratament de VIP”, citim pe portal, potrivit căruia transformarea s-a finalizat atunci când premierul „a acționat pentru a retrage Italia din inițiativa chineză Belt and Road”.

Ce urmează pentru Meloni

Italia este pregătită să-și asume președinția G7 în ianuarie 2024, după ce „inversarea de rută a lui Meloni a adus ușurare de ambele maluri ale Atlanticului”.

Un ochi ațintit, de asemenea, către scenariile politice europene în vederea votului pentru Bruxelles, în 2024.

„Cu alegătorii din întreaga Uniune Europeană îndreptându-se la urne în iunie și partidul lui Meloni, Frații Italiei, părând mai puternic ca niciodată, nu este un secret că Partidul Popular European de centru-dreapta l-a curtat pe liderul italian, poate în vederea unui acord post-electoral, care ar putea remodela peisajul politic european”, concluzionează „Politico”.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)