Au fost nouă zile intense, pline de întâlniri publice unde toată lumea a admirat frumuseţea ei, ţinutele elegante şi foarte diferite, care mergeau de la solemna mătase neagră cu văl, îmbrăcată la Vatican, până la haina înflorată Dolce&Gabbana ( de 51.000 de dolari) îmbrăcată la Taormina.

Melania a sfârşit prin a lua prim-planul pomposului său soţ

Donald Trump, poate frânat de un ego exagerat, n-a vrut să recunoască cum a făcut-o Kennedy în 1961: ''Mi-am însoţit  soţia la Paris'', înaintea faimoasei întâlniri cu De Gaulle, căruia Jacqueline i s-a adresat într-o franceză perfectă", reaminteşte Quotidiano nazionale. Dar, preşedintele SUA a elogiat pe Melania pentru succesul pe care l-a obţinut cu ocazia fiecărei vizite: ca cea de la baza militară americană de la Sigonella în faţa a sute de soldaţi americani. Sigură pe ea, cu graţia atent studiată şi tăcută, Melania a obţinut o călduroasă primire din partea Papei Francesco şi a stârnit mare admiraţie nu numai din partea altor first lady prezente la Taormina, dar şi a celor două femei-premier din Germania şi Marea Britanie care au fost în contradicţie cu soţul-preşedinte.

Vocea sa subţire, ca aceea a lui Jackie, folosită în rare ocazii, discreţia în a merge deseori înapoia lui Donald, totala apărare a vieţii private a fiului Barron, dar mai ales abordarea sa socială şi felul ei de a fi miloasă, vizitele la spitale în Italia (unul dintre copiii cu care a vorbit a primit o inimă nouă pe care o aştepta de mult timp), în timpul cărora s-a arătat foarte mişcată, au făcut ca popularitatea sa să crească în imaginarul colectiv american.

Melania recuperează teren

Încet dar sigur Melania îşi croieşte un rol de ''fantasmă luminoasă'' care se mişcă cu o autoritate din ce în ce mai mare, chiar dacă a obţinut statutul de first lady mult după Ivanka. Figura sa a devenit obiect al unor profunde analize care ajung să-i citească şi limbajul corpului, ca barometru al solidităţii căsniciei sale cu Trump. Şi acelaşi New York Times, cu nedisimulată intenţie de a critica pe preşedinte, susţine într-un lung reportaj că Melania este cea care a triumfat în această primă călătorie externă făcut de Casa Albă.

Analiştii care au studiat cu mare atenţie fiecare gest al Melaniei, arată că este posesoarea unei personalităţi puternice şi deocamdată loială, dar mai ales, arată o femeie care nu are de gând să fie acţionată cu telecomanda, de nimeni. Nici măcar de preşedintele Statelor Unite… ca dovadă şi poziţia fermă de a nu se muta la Casa Albă când vor alţii, ci doar când va dori ea.