Monede și obiecte istorice susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Național Sârb au fost confiscate în P.T.F. Porţile de Fier I. Potrivit oamenilor legii, obiectele au fost găsite ascunse în mașina cu care se deplasa un cetățean sârb. Este vorba de 1.645 de monede, obiecte decorative din metal, broșe, pandantive, unelte metalice și diferite alte obiecte istorice, pe care un cetăţean sârb intenţiona să le introducă ilegal în România și mai departe, în Austria, țară spre care se îndrepta de fapt.

Acesta le-a spus oamenilor legii doar că le-a cumpărat din țara sa, însă nu a putut prezenta documentele legale în acest sens. ”Sâmbătă, la ora 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, judeţul Mehedinţi, s-a prezentat pentru a intra în ţară, cetățeanul sârb P. D., în vârstă de 69 de ani, la volanul unui autoturism marca Mercedes.

În urma controlului specific, echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi inspectori vamali a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în bagajele bărbatului, cantitatea totală de 1.645 de monede și diferite obiecte istorice, care sunt susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional”, transmite Petre Ionuț Nicola, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Timișoara.

Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de introducerea pe teritoriul statului român (…) a bunurilor culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv şi care au fost exportate ilegal (…).