Poliția italiană a operat, în această dimineață, 16 arestări într-un scandal de corupție care se anunță de proporțiile celui din 2006, când Serie A, prima ligă de fotbal din Peninsulă, a fost zguduită de celebrul "Calciopoli".
Cel mai important nume dintre cei reținuți este Giuseppe Signori (43 de ani), fost jucător în naționala Italiei, vicecampioană mondială în 1994.
Aceștia sunt acuzați că au format un "grup infracțional" cu scopul de a truca partide de fotbal în folos personal. Deocamdată, împotriva a nouă dintre aceștia s-a luat măsura arestului la domiciliu, printre care și Signori, dar în vizor sunt în total circa 30 de persoane din fotbal: jucători din ligile inferioare și conducători de cluburi. Sunt implicați foști și actuali jucători, printre care Cristiano Doni, Stefano Bettarini, Mauro Bressa, Antonio Bellavista, Vittorio Micolucci, Vicenzo Sommese, Gianfranco Parlato și Marco Paoloni.
Prețul: zeci de mii de euro pentru un meci
Respectivii aranjau meciuri pentru „mafia pariurilor”, ale cărei tentacule sunt prezente în fotbalul din numeroase țări. Un meci trucat ajungea până la zeci de mii de euro. În total sunt vizate 18 jocuri. „Au fost falsificate campionate de divizia B și C! Avem probe puternice!”, au anunțat anchetatorii.
Ancheta este coordonată de Procuratura din Cremona și a început în urmă cu un an și jumătate.
Selymes: "Stătea cu laptopul în cantonament!"
Ultima echipă a carierei lui Signori este Sopron (sezonul 2006-2006), unde l-a avut antrenor pe Tibor Selymeș, actualul "principal" de la Astra Ploiești. La unguri, Sigori a fost adus de Marius Vizer, fost patron al formației maghiare.
„Mă suprinde ceea ce aud. Știu că stătea cu laptopul în cantonament, dar n-am crezut că face așa ceva. Era pe finalul carierei, juca doar câte 30 de minute pe final la Sopron. Îl băgam să execute lovituri libere. Dacă juca la pariuri? Ce, îmi spunea mie ce face? Altfel, Beppes era un tip respectuos", ne-a declarat azi fostul internațional român.
În perioada 1989-1992, Signori a fost coleg, timp de un sezon, cu Dan Petrescu, la Foggia.
Împătimit al cazinourilor și al jocurilor de noroc
Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, a comentat succint, pentru EVZ, megascandalul din Italia: "Nu mai țin legătura cu Signori, nu mă interesează subiectul, nu comentez nimic".
Surse din apropierea lui Signori susțin că italianul este un împătimit al cazinourilor și jocurilor de noroc. „Am vrut să te ajut, dar văd că nu vrei să te faci băiat serios!”, i-ar fi spus Vizer, înainte de a-l alunga de la Sopron.

Giuseppe Signori, cele mai bune momente pe teren:

<iframe width="620" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/z4BeXV2ZuXk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="620" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/hBNsqCSPSsY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Bergodi: "Niciodată n-am crezut că Signori e capabil de așa ceva"

Fost coechipier cu Giuseppe Signori la Lazio, antrenorul Cristiano Bergodi ne-a mărturisit că a rămas uluit în momentul în care a aflat despre noul scandal din fotbalul italian.

Cristiano Bergodi, fostul antrenor al echipelor FC Național, CFR Cluj, Rapid și Steaua, a fost coleg cu Giuseppe Signori la Lazio, între 1992 și 1996.

"E incredibil. Am rămas uimit când am citit de dimineață pe internet ce s-a întâmplat.

A fost cel mai bun vârf de careu cu care am jucat în carieră. Îl cunosc bine și niciodată n-am crezut că e capabil de așa ceva. E o persoană liniștită. Cât timp am jucat alături de el, nimeni nu l-a bănuit niciodată de lucruri necurate.

Am înțeles că e vorba despre meciuri de la finalul carierei sale, nu din perioada sa de glorie. E o mare surpriză", ne-a declarat Cristiano Bergodi.