Mega-cheful Unirii

Mega-cheful Unirii

Data de 24 ianuarie va fi marcată la Iaşi cu 72 de ore de petrecere, faţă de ultimii trei ani când s-au organizat doar hore.

Cu câteva luni înainte de alegerile pentru cele mai râvnite posturi în administraţia locală, dar şi pentru fotoliile de parlamentar, politicienii ieşeni se întrec în promisiuni din cele mai populiste care să marcheze Ziua Unirii Principatelor Române.

Retrospectiva manifestărilor organizate la Iaşi în ultimii trei ani, pe 24 ianuarie, făcută de EVZ, arată că atât primarul PSD-ist Gheorghe Nichita, cât şi ceilalţi liderii ieşeni ai principalelor partide politice nu au manifestat un interes deosebit pentru Ziua Unirii.

În 2008 însă, aceştia şi-au adus aminte de electorat, promiţând manifestări din cele mai inedite. Cel mai cuprins de spiritul acestei zile este primarul Gheorghe Nichita care promite trei zile de distracţie şi voie bună la Iaşi. 2005: Hore pe culori

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2005, primul an în care Gheorghe Nichita a prins Ziua Unirii în calitate de primar, data de 24 ianuarie a fost marcată doar de câteva hore făcute, în Piaţa Unirii, de fiecare partid în parte. Monotonia a fost spartă de preşedintele Traian Băsescu care a ţinut un discurs ieşenilor adunaţi în centrul oraşului. 2006: Nu a apucat să vorbească În urmă cu doi ani, programul pregătit de edili pentru 24 ianuarie a fost făcut în mare grabă şi, pentru prima dată în istorie, ieşenii nu au fost primiţi în hora mare, fiind ţinuţi după un gard de fier, la distanţă de politicieni. În acel moment, la Iaşi a fost prezent premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar primarul nici măcar nu a putut să salute de la microfon mulţimea din Piaţa Unirii.

„Dacă era să vorbească cineva pentru a ura bun venit oaspeţilor, acela era primarul. E o chestiune de bun simţ“, se arăta indignat, la acea dată, Gheorghe Nichita. 2007: Dispute între PD şi PNL Anul trecut, de Ziua Unirii, ieşenii au avut parte, pe lângă deja obişnuitele dispute politice, de concerte şi de foc de artificii. În Piaţa Unirii se formaseră în primele ore ale zilei tabere separate ale PNL, PD, PDL şi PSD, la tradiţionala horă participând alături de ieşeni, doar şeful statului, Traian Băsescu, alături de primarul PSD-ist Gheorghe Nichita şi de liderul PD Iaşi, senatorul Dan Cârlan.

2008: Trei zile de distracţie

„Din decembrie 2007 am anunţat intenţia de a face o serbare populară în care să împărţim fasole cu ciolan ieşenilor, tocmai pentru că anii trecuţi am preferat şi noi să participăm la manifestările municipalităţii care s-au dovedit a fi foarte sărace şi triste“, a explicat Dan Cârlan ineditele planuri ale noului partid din care face parte, PD-L, pentru sărbătorirea Unirii.

După ce a interzis manifestarea democraţilor-liberali, primarul Nichita a decis ca în acest an să recupereze lipsa evenimentelor din trecut. El a anunţat trei zile de petrecere, în perioada 22-24 decembrie, cu concerte, focuri de artificii şi manifestări culturale diverse atât în cartierele mărginaşe, cât şi în Piaţa Unirii. CONGRES

Liberalii serbează cu şefii de la Bucureşti Nici liderii conservatori din Iaşi nu se lasă mai prejos şi, dacă în anii trecuţi, pe 24 ianuarie s-au rezumat la a împărţi calendare şi panglici tricolore ieşenilor, acum vor să vină cu ceva nou. „Am cerut colegilor mei să prezinte miercuri (nr.-astăzi) câte un proiect pentru această sărbăaore şi vom hotărî apoi ce facem“, ne-a declarat şeful PC Iaşi, senatorul Radu Terinte. „

De Ziua Unirii vom invita la Iaşi liderii partidului, la congresul judeţean al PNL, organizat o dată la doi ani. Vom marca evenimentul, însă nu prin concerte. Noi facem politică, nu gastronomie“, a spus, ironic, Valerian Sălăvăstru, fost secretar executiv al PNL Iaşi.