Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț important pentru studenții de la MEDICINĂ. Ce se întâmplă cu locurile de la REZIDENȚIAT. Se vizează DEFICITUL DE MEDICI din România
Anunț important pentru studenții de la MEDICINĂ. Ce se întâmplă cu locurile de la REZIDENȚIAT. Se vizează DEFICITUL DE MEDICI din România

Anunț important pentru studenții de la MEDICINĂ. Ce se întâmplă cu locurile de la REZIDENȚIAT. Se vizează DEFICITUL DE MEDICI din România

Pentru că la concursul de rezidenţiat desfăşurat în anul 2018 au existat un număr semnificativ de candidaţi care au obţinut aceeaşi notă, respectiv acelaşi punctaj minim de promovare, Ministerul Sănătății vine cu un proiect de lege important care să rezolve situația.

Astfel, se propune majorarea numărului locurilor la rezidențiat, de la 5 415 la 5715. Creșterea ar însemna să fie de 300 de locuri.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, acest proiect. Autoritățile sunt îngrijorate de faptul că România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, iar prognoza pentru următorii ani nu este nici ea prea bună. Se estimează că deficitul de medici se va adânci, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani.

„La concursul de rezidenţiat desfăşurat în anul 2018 au existat un număr semnificativ de candidaţi care au obţinut aceeaşi notă, respectiv acelaşi punctaj minim de promovare. Având în vedere necesitatea asigurării unui tratament echitabil şi nediscriminatoriu tuturor candidaţilor declaraţi admişi, dar care s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs, se impune iniţierea demersurilor necesare astfel încât şi aceşti candidaţi să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi. Prin acest act normativ se modifică pct.VII subpunctul 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2018 – 2019, în sensul majorării cifrei de 5.415 aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat cu 300 locuri”, se arată în nota de fundamentare.

Anul acesta, la concursul de rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, desfășurat duminică, 18 noiembrie, în șase centre universitare, s-au înscris 8.420 de candidați.