Cu mare discreție și fără să atragă atenția asupra lor, agenții israelieni au rezolvat problema.

Într-un interviu acordat postului Israel 12 Channel, un ofițer Mossad, identificat doar cu inițiala H, a spus că israelienii nu se vor confrunta cu deficiențe în ceea ce privește combaterea pandemiei. „În lume, în general, va fi o penurie mare. Oamenii mor din cauza lipsei de echipament. În Israel, nu se va întmpla asta”.

Operațiunile discrete ale Mossadului nu au lăsat urme și nu au stârnit furie pe piețele internaționale. Singurele dovezi că Mossadul și-a făcut treaba sunt faptul că spitalele israeliene nu duc lipsă de nimic și interviurile acordate mass mediei israeliene de  reprezentanți ai serviciilor secrete.

Într-un astfel de interviu , un responsabil Mossad de nivel înalt a recunoscut că s-a recurs la un „mic” furt pentru a se obține echipament medical de protecție, kituri de testare și ventilatoare, în vreme ce alte țări, inclusiv SUA și Canada, nu reușesc să-și  acopere necesitățile.

La  sfârșitul lunii trecute, pe 30 martie, The Jerusalem Post afirma că „Mossadul a cumpărat 10 milioane de măști medicale  într-o operațiune sensibilă. „Pe lângă cele 10 milioane de măști medicale, Mossad a adus câteva zeci de ventilatoare, zeci de mii de kituri de testare și aproximativ 25.000 de măști chirurgicale N95, care sunt concepute pentru a proteja purtătorul împotriva particulelor aeriene și lichide”, a sriau jurnalitii israelieni.

„Se așteaptă să aducă mai multe echipamente medicale în țară. Directorul Mossad, Yossi Cohen, conduce un centru special de comandă împreună cu alte unități de securitate națională și Ministerul Sănătății”.

Cât îl privește pe H, ofițerul Mossad despre care se spune că este șeful diviziei tehnologice a serviciului secret israelian, acesta  s-a confesat postului Israel 12 Channel. A recunoscut că până acum câteva zile nu știa ce este un ventilator pentru Terapie Intensivă.  Cu toate astea, a reușit să facă rost de tot ce era nevoie, „Am furat, dar doar puțin”, a spus H, care a lăsat să se înțeleagă că agenții săi au pus discret mâna pe “produsele pe care le-a comandat altcineva. ”

Comentnd activitatea agenților israelieni, The New York Times susține că Mossad „și-a folosit contactele internaționale” pentru a evita o posibilă penurie de echipamente. „Puternica Agenție a domnului Cohen [directorul Mossad], a fost profund implicată în lupta israeliană împotriva virusului și a fost unul dintre cele mai valoroase active ale țării în achiziționarea de echipamente medicale și de tehnologie din străinătate, potrivit oficialilor medicali și de securitate israelieni „.

Într-un raport Forbes citat de Rador, se arată că Israelul este cea mai sigură țară din lume în ceea ce privește măsurile de combatere a noului coronavirus. De la începutul pandemiei au fost confirmate peste 22.200 de cazuri COVID-19, dar  numai 127 de decese. Raportul foarte mic dintre numărul bolnavilor și numărul deceselor este dovada grăitoare că medicii, dar și serviciile de informații și-au făcut exemplar datoria.