Evenimentul Zilei > Justitie > Medici psihiatri cercetați penal după ce au internat „la nebuni” 288 de pacienți pentru a primi pensie de invaliditate
Medici psihiatri cercetați penal după ce au internat „la nebuni” 288 de pacienți pentru a primi pensie de invaliditate

Medici psihiatri cercetați penal după ce au internat „la nebuni” 288 de pacienți pentru a primi pensie de invaliditate

Procurori din cadrul Parchetului General cercetaează penal mai mulți doctori sub acuzația de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune.

Astfel, medicii procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate cărora le eliberau, în schimbul unor sume de bani (cca. 500 lei la fiecare internare), documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate, deşi, în realitate, beneficiarii nu sufereau de afecţiunile respective, creându-se prejudicii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate (FNUASS) atât prin cheltuirea nejustificată a sumelor alocate pentru internare, cât şi prin faptul că persoanele beneficiare ale diagnosticelor nereale primeau pensie de invaliditate în mod necuvenit.

Opt percheziții

Cercetările efectuate până în prezent au evidenţiat faptul că, în intervalul aprilie – iunie 2015, 288 de persoane au beneficiat de internare în scopul întrunirii condiţiilor de încadrare în grad de invaliditate. Pe baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Bucureşti, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, sprijiniţi de efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, sub coordonarea procurorilor, efectuează  azi percheziţii în opt locaţii din judeţul Argeş şi municipiul Bucureşti, fiind vizate cabinetele medicale în cauză, precum şi locuinţele suspecţilor. În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.