Dr. Irinel Popescu: „Medicii au văzut elicopterul venit să îi salveze, însă nu au fost vazuți. Erau îi viață toți dacă erau găsiți la timp”
- Geta Neacsu
- 21 ianuarie 2014, 16:29
Președintele Agenției Naționale de Transplant și mai mulți medici de la Spitalul Fundeni au ținut o conferință de presă despre condițiile prăbușirii avionului, la bordul căruia erau patru medici, o studentă în anul V la Medicină și doi piloți, la granița dintre județele Alba și Cluj.
„Elicopterul care a plecat să îi caute a fost văzut de medicii care așteptau să fie salvați, însă cei din elicopter nu i-au văzut pe ei. După aceea, când a ajuns la bază elicopterul și s-a transmis prin telefon că a fost văzut de medici, au refăcut traseul”, a declarat Irinel Popescu.
- FILMUL ACCIDENTULUI AVIATIC din Munții Apuseni
Patru din persoanele aflate la bordul avionului prăbușit aveau telefoane la ei. Datorită lor au fost localizați aproximativ. „Apoi li s-a cerut să bată în fuselajul avionului, fără rezultat, și au încercat să facă focul, ca să fie văzuți”, au povestit medicii. „Studenta în anul V era în stagiu la Spitalul Fundeni” O problemă dezbătută aprins a vizat prezența studentei la Facultatea de Medicină în avionul prăbușit. „Din start ea nu era inclusă pe lista celor care ar fi trebui să ajungă la Oradea, pentru a prelua organele, pentru că Spitalul din Oradea avea personal pregătit. Ea era în stagiu la Spitalul Fundeni”, a spus medicul Irinel Popescu. Președintele ANT, Radu Deac, a justificat prezența ei prin faptul că își dorea să învețe. „Orice student care vrea să facă mai mult decât studenții obișnuiți e sprijinit și îi acorzi atenție. Și noi am beneficiat de asta. Nu văd de ce ar trebui să privăm studenții de cunoștințe și activități. Studenta cu pricina a dovedit dorință de cunoaștere, de pregătire profesională. Voluntariatul a adus-o în acel loc, în acel moment,”, a spus Radu Deac. „Dacă ar fi avut șansa să fie descoperiți mai repede toți ar fi fost în viață acum”, crede medicul Irinel Popescu. Medicul spune că a început să își facă probleme în momentul în care a văzut că nu sunt găsiți, iar afară era deja întuneric. „Atunci m-am dus la Minister și am înțeles că nu era atât de simplu din cauza terenului accident”, a mai spus Irinel Popescu. În scurt timp, va face declarații la Spitalul Fundeni pacienta care ar fi urmat să primească ficatul femeii aflată în moarte cerebrală la Spitalul din Oradea. Operația a fost anulată pentru că ficatul donatoarei nu mai este viabil. Floarea Mihai, pacientă: „Îmi pare foarte rău că au plecat să salveze o viață și s-au pierdut alte vieți. Aștept acest transplant din 2011. Nu am văzut la TV, doar doamna doctor mi-a spus: Vă aduc o veste proastă: Nu mai faceți transplant". Doctorița acesteia aduce explicații: "România e lider în ceea ce privește mortalitatea prin ciroză. Doamna Mihai a fost pacienta mea. A avut șansa să beneficieze de tratament cu interferon, dar a recăzut. Boala a devenit o ciroză. În 2011 a fost așezată pe lista de transplant, cu evaluări periodice. Ulterior boala a evoluat. Are și un cancer hepatic, ceea ce a schimbat complet datele", a spus medicul. CUTREMURĂTOR. PRIMUL LOCALNIC care a ajuns la EPAVA AVIONULUI: "Noi i-am găsit într-o oră şi jumătate fără GPS, fără nimic" O posibilă CAUZĂ a ACCIDENTULUI aviatic din Apuseni. AVIONUL avea GHEAȚĂ pe ARIPI. Ce voia să FACĂ IOVAN pentru A DEZGHEȚA avionul și CE A PROVOCAT PRĂBUȘIREA
Vom reveni cu amanunte.