Pancartele pe care le fluturau, urlând din toţi rărunchii, în faţa Primăriei, erau scrise totuşi caligrafic şi parcă, special, cu greşeli de ortografie pentru a da impresia că au fost create de oameni cu şcoală puţină. „DNA nu uita, Henri Coandă v-a lupta” sau „Mazăre nu uita, noi sân-tem puterea ta”.

Mobilizarea

Protestul fusese pregătit cu o seară înainte. „Imediat după ce primarul a fost legat, doamna directoare din campus, aia blondă, a trecut din bloc în bloc și ne-a spus să ieșim afară, să-l susţinem pe domnul Mazăre şi, mâine (ieri -n.r), să ne ducem în faţa Primăriei, să strigăm împotriva DNA-ului că dacă nu-i arătăm recunoştinţa lui Mazăre, vom fi evacuaţi ”, spune, şoptit, un locatar.

Deşi protestul nu era autorizat, nimeni nu i-a deranjat pe susținătorii isterizaţi de „nedreptatea la care este supus primarul nostru”. O femeie care a îndrăznit să aibă altă părere decât „ amărâţii” a fost aproape linşată, în văzul agenţilor de pază ai primăriei. „Du-te de aici scârba dracului, hoațo, nesimțito, nu ți-e rușine?Tu nu vrei pachet, ouă, cozonac, pui, ce cauți în Primăria lui, cine te-a plătit?”, urlau protestatarii încolţind-o, împingând-o şi lovind femeia care, după ce i s-a pus piedică, a căzut la picioarele unui agent de pază.

„Constanța există și fără Mazăre”

Cei mai mulţi constănţeni au ignorat „nedreptatea prin care trece primarul”, s-au plimbat pe malul mării, preferând să profite de vremea frumoasă. Sau să viziteze Piața Ovidiu, proaspăt reabilitată prin fonduri europene. „Constanţa există şi fără Mazăre” comentează amuzat, un trecător.

„Haiducii”, în război cu magistrații

În hărmălaia „regizată” a apărut președintele Asociației Haiducilor, Nicu Mavrodin, care și-a asumat rolul de organizator. În uralele aprobatoare ale mulțimii, haiducul șef i-a lămurit pe oameni. „Principalul scop al acțiunii este eliberarea lui Radu, apoi lupta trebuie să meargă mai departe cu desființarea DNA, care este un sistem opresiv împotriva noastră, un sistem pe care toți băsiștii îl folosesc ca să ne distrugă. Și a treia solicitare va fi ca magistrații să răspundă pentru abuzurile pe care le fac asupra noastră”. Așa că Nicu Mavrodin a obținut repede autorizație pentru legalizarea protestului „care se va extinde în toată țara”, cu mitinguri de susținere a primarului Radu Mazăre în fața prefecturii și în fața DNA. Pentru că „DNA trebuie să înțeleagă că în momentul de față intră în război direct cu poporul român, nu-și mai poate bate joc de popor, pentru că noi trebuie să hotărâm în țara asta, nu DNA-ul”. Nu prea pricepea „poporul român” din fața Primăriei despre ce e vorba. După ce a scandat „Jos DNA-ul”, cu convingere, a plecat acasă.