“Poliţia a fost plasată în stare de alertă avansată. Mii de poliţişti, ofiţeri şi voluntari şi întăriri au fost desfăşuraţi în întreaga ţară pentru a asigura siguranţa publică”, a declarat pentru agenţia franceză Luba Samri, purtătoare de cuvânt a poliţiei. “O operaţiune naţională a fost lansată marţi pentru a-i aresta pe toţi cei care se află în situaţie ilegală în Israel”, a adăugat ea.

Tânărul palestinian care a ucis luni un soldat la Tel-Aviv provenea din Cisiordania ocupată şi nu avea permis de şedere în Israel, potrivit poliţiei. Autorităţile au făcut apel la israelieni să “dea dovadă de vigilenţă” şi să semnaleze poliţiei “orice vehicul sau individ suspect”.

“Vom aplica o politică de toleranţă zero împotriva celor care cauzează probleme”, a avertizat purtătoarea de cuvânt. La rândul său, armata a desfăşurat întăriri în Cisiordania. Conform postului de radio militar, aceste întăriri au fost detaşate de-a lungul principalelor drumuri din Cisiordania şi pe lângă staţiile de autobuz.

La o astfel de staţie de autobuz din apropiere de blocul de colonii Gush Etzion, la sud de Ierusalim şi în Cisiordania, un palestinian a atacat luni cu cuţitul trei colonişti, omorând o femeie de 25 de ani.

Autoritățile israeliene sunt în stare de alertă, mai ales că astăzi se împlinesc zece ani de la moartea lui Yasser Arafat, fostul lider al Autorității Palestiniene.