Primăria Constanța, prin propria regie, a montat deja pe mai multe străzi din oraș separatoare de sens pe zona hașurată, înainte și după trecerile de pietoni, care să împiedice parcarea autoturismelor ce obturează vizibilitatea. Sunt vizate mai ales trecerile de pietoni din apropierea școlilor. “Sistemul și-a demonstrat deja eficacitatea în mai multe orașe din țară, prin scăderea numărului accidentelor rutiere produse pe trecerile de pietoni. În funcție de rezultate, astfel de separatoare vor fi montate și în alte zone din oraș”, a transmis primăria Constanța.

Măsura luată de primăria Constanța vine după ce, la începutul lunii ianuarie 2019 consilierii locali PMP au depus un proiect de hotărâre pentru semnalizarea și iluminarea eficientă a trecerilor de pietoni din oraș. Având în vedere numeroasele accidente rutiere produse la trecerile de pietoni pe raza municipiului Constanța, soldate cu victime, din cauza semnalizării deficitare și a iluminatului slab din aceste zone, s-a propus suprailuminarea trecerilor de pietoni prin montarea unor corpuri de iluminat cu LED deasupra acestora, asigurând o intensitate a luminii cu 50% mai mare decât iluminatul căii de rulare, prevăzute cu senzor de persoane.

În momentul în care senzorul detectează o persoană în apropiere sau pe trecerea de pietoni, intensitatea luminii va fi sporită la 150%. Pentru inițiatorii proiectului de hotărâre, prioritare în implementarea acestei soluții sunt toate trecerile de pietoni aflate pe arterele principale ale municipiului Constanța, cele aflate în apropierea instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice precum și cele unde numărul accidentelor este mare.

 

Te-ar putea interesa și: