Producţia de profil a înregistrat cea mai rapidă creştere din regiune.
România ocupă primul loc în Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al avansului înregistrat la producţia de maşini în perioada 2002-2006. Rata de creştere anuală a fost de peste 30%, potrivit unui studiu al UniCredit Group referitor la industria auto în regiune.
Numărul de maşini produse în România a urcat de la circa 65.000 în 2002 la peste 200.000 de unităţi în 2006, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Cel mai mare producător din centrul şi estul Europei este însă Cehia, ţară care în 2006 a livrat 850.000 de autovehicule. Producţia Cehiei a reprezentat aproape o treime din întreaga producţie la nivelul regiunii. Pe locul al doilea s-a situat Polonia, iar pe al treilea Turcia.
În acelaşi timp, România ocupă primul loc în regiune în funcţie de creşterea importurilor de automobile, cu un avans de 290% raportat între 2004 şi 2006. La finele anului trecut, numărul de autoturisme importate şi vândute se ridica la aproape 135.000 de unităţi. Nu ne permitem o maşină Românii se află pe penultimul loc în rândul locuitorilor din ţările membre UE în clasamentul întocmit în funcţie de cât de accesibilă este o maşină. Mai prost decât noi stau vecinii de la sud, bulgarii. Pe primul loc se află britanicii.
Rata de penetrare a maşinilor este mult mai mică în centrul şi estul Europei comparativ cu cea înregistrată în vestul continentului. De exemplu, în România, Rusia şi Turcia sunt mai puţin de 20 de maşini la 100 de locuitori, în timp ce în Germania şi în Italia sunt 60 de maşini la 100 de locuitori.
Diferenţa urmează să se reducă datorită creşterii veniturilor în ţările din Europa Centrală şi de Est. Datorită acestor aşteptări şi datorită faptului că are o populaţie mare, România este unul dintre cele mai atractive state din Europa pentru producătorii de automobile.
Pe de altă parte, prognozele referitoare la evoluţia demografică arată că România, Polonia şi Slovacia vor fi singurele state care vor avea mai mulţi locuitori cu vârste între 19 şi 65 de ani în 2020 faţă de prezent.