Barbariile ISIS au îngrozit lumea. Nu mai puțin sinistru este procesul de îndoctrinare, de „spălare a creierelor” la care sunt supuși noii recruți, pentru a fi transformați în supuși care execută ordinele fără să gândească.

Procedurile încep imediat după recrutare, apoi se continuă în timpul antrenamentelor din taberele militare situate în teritoriile controlate de Statul Islamic în Irak și Siria.

Tehnicile aplicate prin care recruții devin fanatici perfecți pot fi mai bine cunoscute după apariția cărții ISIS: Inside the Army of Terror, scrise de Hassan Hassan, cercetător la Institutul Delma, și Michael Weiss, jurnalist la The Daily Beast.

Hassan Hassan a declarat pentru Le Figaro:

„În taberele de antrenament, noii recruți primesc o pregătire politică, militară cu o componentă de contraspionaj, dar mai ales inițierea în Sharia. Instruirea religioasă este unul dintre aspectele cele mai subestimate ale îndoctrinării, care explică încăpățânarea și loialitatea jihadiștilor din ISIS.”

Jihadiștii sunt purificați de orice gândire seculară

Antrenamentele diferă în funcție de profilul recruților. Autorii cărții îi clasează în șase categorii. Unii sunt evident ultra-religioșii, care reprezintă majoritatea membrilor organizației.

Alții sunt oportuniștii, care ahtiați după bani sau după putere. Anumiți recruți sirieni sau irakieni, mai pragmatici, caută mai multă stabilitate.

Hassan Hassan a explicat pentru AFP:

„Mulți sunniți nu sunt de acord cu ideologia grupului, dar consideră că ISIS este singura care le poate asigura protecție. În regiune, șiiții sunt încerezători și simt că le bate vântul din pupa, în timp ce sunniții se simt amenințați și persecutați.”

Uneori este nevoie de două săptămâni, alteori de o lună și în unele cazuri chiar de un an pentru ca un candidat să fie apreciat apt de a fi aruncat în luptă.

„Nu este simplu, trebuie să ai răbdare”, își amintește un jihadist sirian intervievat de autori. „Mai întâi te pun la încercare. Stau de vorbă cu tine o perioadă. Îți verifică cunoștințele religioase (…) Îți vorbesc de regimul Nusayrilor (termen peiorativ prin sunt desemnați Alauiții, tribul din care provine Bashar Al-Assad – n.r.) dar și de Armata Siriană Liberă și de toate grupurile care se află în eroare.”

În fiecare tabără de antrenament, cel puțin patru instructori se ocupă de pregătirea fizică și ideologică a noilor recruți.

„Sunt purificați de orice gândire seculară, baasistă sau pro-occidentală”, detaliază autorii. „Pe scurt, trebuie să abandoneze tot ce nu corespunde cu ideologia grupului.”

Simplificarea Islamului

În timpul pregătirii, noii recruți pot fi repartizați la puncte de control, dar nu sunt trimiși pe front. La sfârșitul programului, ascultă discursul instructorilor lor și îi jură supunere liderului ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi, într-o ceremonie rituală.

Hassan Hassan a declarat pentru The Guardian:

„Unul dintre aspectele cele mai fascinante este că ISIS prezintă Islamul obișnuit, practicat de de musulmanii de azi, drept o practică inventată cu doar câteva zeci de ani în urmă.”

 ISIS justifică decapitările, crucificările și execuțiile în masă printr-o întoarcere la izvoarele Islamului și o aplicare strictă a Sharia. Anumite pedepse, precum aruncarea indivizilor acuzați de homosexualitate de pe acoperișul clădirilor, sunt necunoscute chiar și în țări unde se aplică cea mai brutală Sharia, precum Arabia Saudită, spune cercetătorul. Totuși el admite că această pedeapsă există într-adevăr în textele Sharia și explică ce urmărește gruparea jihadistă.

„Obiectivul ISIS este de a ridica întrebări legate de aceste practici asupra cărora organizația este mult mai capabilă să dea explicații decât clericii tradționali, care preferă să ascundă învățăturile care impun asemenea pedepse. Astfel, mulți militanți sunt seduși de maniera în care ISIS prezintă Islamul, simplificat la extrem.”