Masacrul din Slovenia, o pată pe obrazul britanic

Masacrul din Slovenia, o pată pe obrazul britanic

La sfârşitul celui de-al Doliea Război Mondial, britanicii au "semnat" condamnarea la moarte a 12.000 de sloveni neînarmaţi. Aceştia au fost închişi într-un tren destinat animalelor şi lăsaţi prada armatei sovietice.

Marea Britanie nu a recunoscut oficial masacrul, care a rămas un secret "îngropat" timp de peste şase decenii. Unul dintre martorii evenimentului, un britanic prezent ca civil pe teritoriu iugoslav, a rememorat evenimentul pentru The Independent.

John Corsellis povesteşte cum mii de poliţişti sloveni neînarmaţi au fost minţiţi de ofiţeri ai armatei britanice. Aceştia din urmă le-au promis celor 12.000 că vor fi transportaţi într-o zonă sigură din Italia, dar au fost îmbarcaţi şi închişi în trenuri de vite. Ei aveau să sfârşească în mâinile armatei sovietice.

"Ceea ce este şocant pentru mine este că nimeni din Guvern (n.r. britanic) nu a recunoscut că (n.r. mascarul) s-a întâmplat. Cel puţin, am putea să spunem adevărul şi să ne exprimăm regretul", spune Corsellis. "Erau îmbrăcaţi în uniforme furnizate de germani şi s-au predat armatei britanice. Se aflau sub protecţia Convenţiei de la Geneva", îşi aminteşte britanicul, ajuns la vârsta de 85 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acţiunea a aparţinut armatei a opta britanice, cea care a deportat şi mii de sârbi şi croaţi. Aceştia aveau să fie îngropaţi împreună cu cei 12.000 de sloveni, în deja celebrele morminte comune.

În mai 1945, naţionaliştii sloveni au format un guvern separatist, în speranţa vor fi ocupaţi de britanici. Nu a fost însă aşa, teritoriul sloven fiind lăsat în mâna ruşilor de înţelegerea dintre Stalin şi Churchill.