Evenimentul Zilei > Social > Marţi este ziua cea mare!  Ce vor face elevii de a VIII-a și a XII-a
Marţi este ziua cea mare!  Ce vor face elevii de a VIII-a și a XII-a

Marţi este ziua cea mare!  Ce vor face elevii de a VIII-a și a XII-a

Elevii de a VIII-a și a XII-a se reîntorc de marți la şcoală pentru a pregăti Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Participarea la aceste cursuri nu va fi obligatorie. Cei care au probleme de sănătate sau au în familie persoane aflate în grupele de risc vor putea urmări lecțiile online. Însă, pentru cei care se vor afla în sălile de curs, școlile au luat măsuri speciale de protecție și dezinfecție, informează Radio România Actualităţi.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, Luminița Barcari a răspuns la cîteva întrebări cu privire la ce trebuie să se aştepte elevii de marţi:

„Este normal să aibă o anumită teamă, pentru că s-au vehiculat foarte multe informații în spațiul public. Unii dintre ei au anumite afecțiuni. În cazul unor, familiile sunt cele care nu doresc să revină în școală pentru că se încadrează, eu știu, părinții, bunicii într-o zonă de risc medical. Dar semnalele noastre sunt foarte bune, un număr exact nu pot să vă dau, dar în țară peste 80-85% de elevi și-au manifestat dorința de a reveni la pregătirea din această perioadă – 2-12 iunie”.

Întrebată despre măsurile  de protecție care s-au luat în clase, Luminița Barcari  a răspuns:

„Au dezinfectat toate spațiile, au așezat pupitrele în săile de curs astfel încât să păstreze acea distanțare impusă de prevederile legale. Toți sunt pregătiți pentru a întâmpina elevii la școală cu un triaj, pe baza temperaturii măsurate”.

Câți elevi vor fi în clase în momentul pregătirii? Și cât durează aceste ore de pregătire?

Secretarul de stat a răspns: „depinde de sala de clasă cât de mare este. Ei trebuie să aibă doi metri în față, lateral, spate. Nu toate clasele sunt standard, dar pentru o clasă standard cam 10 elevi, exact”.

Cât durează aceste ore de pregătire?

„Pentru elevii de clasa a VIII-a, două ore, astfel încât să aibă o oră matematică și o oră limba română, deci exact disciplenele care vr fi susținute la evaluare națională. Pentru cei de clasa a XII-a, trei ore. Am recomandat să fie pauzele decalate, astfel încât să nu fie foarte mulți elevi în pauză, să păstrăm acea distanțare fizică, și, bineînțeles, ei vor fi primiți sau întâmpinați de cadre didactice și conduși pe trasee bine stabilite”.

 Copiii în clasă vor avea mască?

„Da, am finalizat procedura de achiziție. La intrarea în școală, după ce se dezinfectează să primească o mască, iar în momentul în care pleacă de la cursuri vor arunca acea mască într-o zonă special amenajată și vor primi altă mască pentru a se deplasa spre casă”, a mai spus Secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, Luminița Barcari.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: