Marko Bela: "Ardealul nu este exclusiv maghiar, nici exclusiv românesc"

Marko Bela: "Ardealul nu este exclusiv maghiar, nici exclusiv românesc"

Etnicii maghiari sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a maghiarilor de pretutindeni şi comemorează, în mai multe oraşe din Transilvania, Revoluţia maghiară de la 1848. Prezenţi la o amplă manifestare care a avut loc la Târgu-Mureş, liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au vorbit, din nou, despre autonomie.

"UDMR nu vrea să dezmembreze ţara prin autonomie, ci să construiască Transilvania, să dezvolte Ţinutul Secuiesc", a declarat, azi, la Târgu Mureş, în faţa a circa 5.000 de oameni strânşi să comemoreze Revoluţia maghiară de la 1848, preşedintele UDMR, Marko Bela.

"Nu vrem să dezmembrăm ţara prin autonomie, ci să construim Transilvania, să dezvoltăm Ţinutul Secuiesc", a spus Marko, afirmând că Ardealul nu este "exclusiv maghiar, nici exclusiv românesc", ci este "patria noastră comună".

Potrivit lui Bela, în România trăiesc cel puţin un milion şi jumătate de maghiari, iar Transilvania este şi a lor.

"Noi nu vom fi cetăţeni de rangul doi pe pământul nostru natal!”, a afirmat Marko Bela, adăugând că ceea ce comunitatea maghiară nu a putut redobândi până acum, va redobândi în viitor.

Preşedintele UDMR a adăugat că, deşi limba maghiară se poate folosi în Parlamentul European, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cel de la Bucureşti, iar el şi-ar dori mai degrabă ca, pe plan intern, grijile cotidiene să fie rezolvate pe plan local.

"Nimeni să nu mă înţeleagă greşit: nu vreau eu, neapărat, să vorbesc la Bucureşti, în Parlament, în limba maghiară, deşi nu s-ar prăbuşi cerul de la atâta, mai degrabă aş dori ca treburile, grijile noastre cotidiene să nu trebuiască să le rezolvăm acolo, ci aici, pe plan local. Din Bucureşti nu prea se vede în care stradă gropile sunt mai mari, care drumuri trebuie reparate, şi totuşi se vrea ca asemenea chestiuni să fie decise acolo. Deşi cine trăieşte aici, ia decizii mai bune, dacă este lăsat. Asta înseamnă autonomia!”, a spus preşedintele UDMR.

Totodată, el a arătat că localnicii ştiu mai bine de ce este nevoie aici şi nu este întâmplătoare candidatura unui ministru al UDMR la Primăria Târgu Mureş )Borbely Laszlo - n.r.).

"Este frumos şi util să fii ministru la Bucureşti, dar e mai important să fii primar la Târgu-Mureş! Este timpul ca cineva să şi facă ceva pentru oraşul acesta al nostru, nu doar să-şi bată gura de dimineaţa până seara”, a spus Marko Bela, spunând, în continuare, că aderarea la Uniunea Europeană a dat o şansă României care trebuie folosită şi în beneficiul celor nevoiaşi.

Preşedintele UDMR Marko Bela a participat la Târgu Mureş la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Borbely: Nu ne împrăştie nicio furtună!

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, astăzi, tot la Târgu Mureş, că "nu există furtună care să-i împrăştie pe maghiari" de aici.

"Nu există furtună care să ne împrăştie pe noi de aici. Nu există furtună care să ne alunge din Târgu Mureş. Pentru că suntem acasă şi azi, pe furtună, aşa cum zice cântecul lui Kossuth, fiecare picătură a acestei ploi (în timpul rostirii discursului, a început să plouă, apoi a apărut din nou soarele - transmite corespondentul Mediafax.) să fie o binecuvântare pentru Târgu Mureş şi pentru târg-mureşeni. 1848 are mai multe mesaje pentru noi: eroism, capacitate de unitate, despre faptul că viitorul aparţine naţiunilor capabile de construcţie", a spus Borbely.

Vicepreşedintele executiv al UDMR a afirmat că strămoşii au lăsat "porunca de construcţie”, iar viitorul aparţine naţiunilor capabile de construcţie.

El a arătat că maghiarii din Transilvania pot sărbători liberi, "cu capul ridicat şi mândri” această sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni, pentru că au luptat pentru aceasta, în ultimii ani.

"Strămoşii ne-au lăsat multe, limba, cultura, pământuri, case, păduri, dar mai ales unitatea, porunca de construcţie. Trebuie să fim uniţi, dar nu numai în timpul sărbătorilor, ci în toate zilele, pentru că aici, în Târgu Mureş, trebuie să începem din nou să construim, să muncim aşa cum a făcut Bernady (Bernady Gyorgy a fost cel mai important primar maghiar al Târgu Mureşului, n.r.)", a spus Borbely.

Liderul Uniunii a adăugat că oamenii trebuie să înveţe "din episodul martie 1990" – când a avut loc o confruntare interetnică între maghiari şi români la Târgu Mureş - că trebuie să lucreze împreună, ambele etnii, pentru ca acel eveniment să aparţină trecutului.

"În Târgu Mureş să avem o viaţă comună, să ne stimăm reciproc. În 1848 am fost europeni, am avut curajul să arborăm pe steagul nostru libertatea. Noi n-am plecat, numai graniţele s-au mişcat deasupra noastră. Apare şi soarele deasupra noastră. Am supravieţuit, suntem aici, suntem acasă şi totul depinde de noi. Avem ocazia, posibilitatea, să fim constructori ai viitorului, naţiunea a rămas în Bazinul Carpatic, pentru că în momentele mari ale istoriei a privit înainte şi a luptat. Acum trebuie să muncim pentru viitorul nostru", a conchis Borbely.

INCIDENT Un tânăr de etnie maghiară a fost agresat, astăzi, la Cluj-Napoca, de câţiva români, incidentul având loc la câteva sute de metri distanţă de Piaţa Mihai Viteazu, unde a fost organizat mitingul Noua Dreaptă Cluj.

Leszai Lehel, în vârstă de 17 ani, avea înfăşurat sub braţ un steag al Ungariei şi se îndrepta spre Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a participa la slujba tradiţională a maghiarilor de la Biserica Sf. Mihail. REVIN PANCARTELE CU ŢINUTUL SECUIESC Opt panouri incripţionate "Ţinutul Secuiesc" vor fi amplasate la limitele judeţului Covasna cu judeţele Braşov şi Bacău. Panourile vor avea un element comun, principal - o poartă secuiască, şi vor fi montate pe terenuri aparţinând consiliilor locale sau pe terenuri private luate în comodat pe o perioadă de 20 de ani.

Cele opt panouri vor fi instalate în localităţile Bicfalău, Chichiş, Ilieni, Doboli de Jos, Hăghig, Aita Mare, Oituz și Augustin. Acţiunea de amplasare a panourilor va începe luna viitoare şi va costa 60 de mii de lei. Banii vor fi alocaţi de Consiliul Județean Covasna.

Un prim panou inscripţionat "Ţinutul Secuiesc", a fost montat la ieşirea din Braşov în localiatea Chichiş, în august 2007. La mai puţin de o săptămână de la montare, panoul a fost demontat de Societatea de Drumuri Naţionale, la ordinul ministrului Transporturilor Ludovic Orban, pe motiv că nu respecta poziţia din autorizaţie. Cititi şi Budapesta susţine autonomia maghiarilor.

          De ziua maghiarilor, defilare, flori şi-o bătaie

Ne puteți urmări și pe Google News