Evenimentul Zilei > Actualitate > Marinarii români, ”lucrători cheie”, care trebuie exceptați de la ordonanțele militare
Marinarii români, ”lucrători cheie”, care trebuie exceptați de la ordonanțele militare

Marinarii români, ”lucrători cheie”, care trebuie exceptați de la ordonanțele militare

Sindicatul Liber al Navigatorilor și Industria Transporturilor Maritime cer guvernului exceptarea marinarilor români de la aplicarea prevederilor din ordonanțele militare, după modelul Marii Britanii, care i-a desemnat pe navigatori ca ”lucrători cheie”, având în vedere că 90% din transporturile comerciale mondiale se efectuează pe cale maritimă.

Peste 80.000 de navigatori care muncesc pe nave comerciale în întreaga lume sunt repatriați de către armatori, în fiecare lună, efectuând schimburile de echipaje necesare. Din cauza pandemiei de coronavirus, multe schimburi de echipaje s-au blocat, estimându-se că la sfârșitul lunii aprilie numărul marinarilor din întreaga lume, care trebuie repatriați, va ajunge la 120.000, a declarat, pentru EVZ, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu.

     

El informează că, pe 30 martie 2020, în instructiunile COVID-19 adoptate, Marea Britanie a desemnat navigatorii ca „KEY WORKERS”(lucrători cheie), dupa ce sindicatul navigatorilor din această țară, Federația Internațională a Transportatorilor (ITF), Camera de Shipping din Marea Britanie și Camera Internatională de Shipping au cerut acest lucru.

Multe alte țări, sub presiunea sindicatelor, fac, la această oră, aceste demersuri.

       

În România, Sindicatul Liber al Navigatorilor și ITF România au făcut, la rândul lor, demersurile necesare pentru ca Guvernul Român, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Ministerul de Interne, să desemneze navigatorii ca „lucratori cheie” în industria transportului maritim.

”La demersurile Sindicatului Liber al Navigatorilor și ITF s-au alăturat Camera de Comerț și Industrie a României, Autoritatea Navală Română (ANR), agențiile de crewing cu care SLN are încheiate contracte colective de muncă, în general tot mediul maritim din țara noastră, a precizat Adrian Mihălcioiu.

”Noi toți cerem, într-o voce, desemnarea navigatorilor ca „LUCRATORI CHEIE”, acum,  și exceptarea de la aplicarea unor prevederi din ordonanțele militare emise in dorința  combaterii COVID-19”, spune el.

Potrivit liderului SLN, ”navigatorii sosesc de pe navele lor din medii izolate și departe de pandemia COVID-19. Sunt dotați, de către armatori, cu echipamente de prevenție pe timpul deplasării către casa și aceștia riscă să se îmbolnăvească cu COVID-19 dacă sunt carantinați instituțional în România laolaltă ca orice persoane care sosesc din țări cu epidemii de coronavirus”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE