Anunțul a fost făcut pe Twitter de ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel, potrivit AFP.

„Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producţiei statelor membre ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a precizat ministrul Khaled al-Fadhel.

Ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a subliniat, la rândul său,  că s-a ajuns la un acord privind o scădere a producţiei cu 9,7 milioane de barili pe zi, începând din luna mai și le-a mulțumit membrilor OPEC pentru susținere.

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent. Acest lucru de datorează restricțiilor de deplasare care au fost adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea mortalului virus. Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, aproximativ 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime, însă acordul final a depins de poziția Mexicului, care considera că efortul care îi este cerut este excesiv comparativ cu alţi producători.