De data aceasta isi incearca mana cu un thriller problematic si cu o distributie celebra: Reese Witherspoon, Peter Sarsgaard, Alan Arkin, Meryl Streep, Jake Gyllenhaal.

Filmul abordeaza un subiect deloc comod, iar regizorul nu pare catusi de putin de intimidat. Titlul peliculei se refera la politica de „extraordinary rendition” pe care Statele Unite au inceput sa o puna in practica in timpul administratiei Clinton. Sub aceasta umbrela, suspectii de terorism pot fi dusi in alte tari si torturati, fara ca acest fapt sa aiba urmari legale sau de alta natura.

Cazul de fata este al lui Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), un american de origine egipteana, care traieste in Chicago, are o sotie, Isabella (Witherspoon), un baietel si un al doilea copil pe drum. In timpul unui zbor de la Cape Town spre America, Anwar dispare fara urma din avion. Se pare ca telefonul sau a fost apelat de un terorist sau, cel putin, asa se crede. Desi trecutul lui e curat ca lacrima, CIA il rapeste pe Anwar si il supune unui regim de tortura infiorator.

Operatia este supravegheata de Douglas Freeman (Gyllenhaal), un ofiter lipsit de experienta care a fost avansat numai pentru ca superiorul sau a fost ucis. Pentru a-si salva sotul, Isabella recurge la ajutorul unui fost prieten (Sarsgaard), care lucreaza cu un senator important (Arkin). La randul sau, senatorul, convins ca omul e absolut nevinovat, intervine pe langa seful serviciilor secrete americane (Streep). Dar cand acesta, pe de-o parte, invoca terorismul ca o scuza pentru practica torturii, iar, pe de alta, ameninta cariera lui politica, senatorul nu mai insista.

Hood si scenaristul Kelley Sane (la doar al doilea film) incearca sa creeze tensiune si o oarecare paralela reflexiva juxtapunand scenele americane (de pe culoarele puterii, din culisele serviciilor secrete, din viata Isabellei) cu scenele din tara musulmana misterioasa unde este tinut Anwar (nu numai din camera de interogatoriu, dar si scene de familie, intr-un efort de a crea fata umana a tortionarilor).

Filmul este tinut intr-o mana sigura pe ea si, desi lasa cateva intrebari frustrante fara raspunsuri, se cere vazut.

Pelicula are premiera maine pe ecranele din Bucuresti, la Movieplex Plaza, Hollywood Mutiplex, City Cinema si la cinematografele „Go” Multiplex din Brasov.

Nota noastra 6,***