Evenimentul ZileiEVZ SpecialMaria Anda face scandal pentru că primăria nu i-a cumpărat biletele la concert

Maria Anda face scandal pentru că primăria nu i-a cumpărat biletele la concert

Maria Anda face scandal pentru că primăria nu i-a cumpărat biletele la concert
Maria Anda, „artistă concertistă”, domiciliată în strada Biserica Popa Chițu nr. 20 (telefon 1.29.51), organizase pentru ziua de 28 iunie 1942 un „festival artistic literar și muzical” la sala Dalles (foto).

Potrivit obiceiului, s-a prezentat la 8 iunie 1942 intendentului general Constantin Florescu, pe atunci secretar general al Capitalei, cu o cerere prin care solicita „înaltul și prețiosul concurs, cumpărându-i o serie de bilete”.

Intendentul a cerut avizul Direcțiunii Mișcarea Culturală, iar Horia Oprescu, directorul departamentului, a scris următoarele pe cerere:

„Doamna Maria Anda a dat numeroase și dese concrete despre care specialiștii spun că au fost de o calitate modestă.

Din această pricină, de câțiva ani d-na Maria Anda nu a mai fost pusă nici măcar în programul ateneelor populare”.

Ca urmare la acest referat, intendentul general Florescu a dat la 14 iunie 1942 rezoluția următoare:

„Se va avea în vedere în sezonul de toamnă”.

Chemată fiind să ia cunoștință de conținutul rezoluției, Maria Anda a avut un incident cu Ion Udriște Olt, care era pe atunci director de cabinet al Primăriei municipiului.

Primul tenor al cabinetului primărial i-ar fi spus artistei următoarele cuvinte, citate în plângerea înaintată forurilor judecătorești:

„De ce își bați joc de noi, doamnă? E destul că trebuie să ne pierdem vremea cu astfel de lucruri. Bagă de seamă că sunt la putere și fac ce vreau”.

Din motive pe care nu le-am putut desluși, Maria Anda s-a plâns Parchetului că a fost defăimată, dar numai contra primarului general și a domnilor Horia Oprescu și prof. Mihail Vulpescu.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric