Potrivit obiceiului, s-a prezentat la 8 iunie 1942 intendentului general Constantin Florescu, pe atunci secretar general al Capitalei, cu o cerere prin care solicita „înaltul și prețiosul concurs, cumpărându-i o serie de bilete”.

Intendentul a cerut avizul Direcțiunii Mișcarea Culturală, iar Horia Oprescu, directorul departamentului, a scris următoarele pe cerere:

„Doamna Maria Anda a dat numeroase și dese concrete despre care specialiștii spun că au fost de o calitate modestă.

Din această pricină, de câțiva ani d-na Maria Anda nu a mai fost pusă nici măcar în programul ateneelor populare”.

Ca urmare la acest referat, intendentul general Florescu a dat la 14 iunie 1942 rezoluția următoare:

„Se va avea în vedere în sezonul de toamnă”.

Chemată fiind să ia cunoștință de conținutul rezoluției, Maria Anda a avut un incident cu Ion Udriște Olt, care era pe atunci director de cabinet al Primăriei municipiului.

Primul tenor al cabinetului primărial i-ar fi spus artistei următoarele cuvinte, citate în plângerea înaintată forurilor judecătorești:

„De ce își bați joc de noi, doamnă? E destul că trebuie să ne pierdem vremea cu astfel de lucruri. Bagă de seamă că sunt la putere și fac ce vreau”.

Din motive pe care nu le-am putut desluși, Maria Anda s-a plâns Parchetului că a fost defăimată, dar numai contra primarului general și a domnilor Horia Oprescu și prof. Mihail Vulpescu.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric