Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mareșalul Palatului trimite invitațiile la botezul viitorului rege Mihai. Cum sunau
Mareșalul Palatului trimite invitațiile la botezul viitorului rege Mihai. Cum sunau

Mareșalul Palatului trimite invitațiile la botezul viitorului rege Mihai. Cum sunau

Invitația făcută de Mareșalul Palatului, la botezul lui Mihai, fiul lui Carol al II-lea și al Elenei, soția sa, în 1922 este unul dintre documentele inedite deținute de Muzeul Municipiului București.

Invitația este importantă datorită semnificației sale: botezul viitorului rege Mihai I.

Este din carton, tipărită, are o coroană regală încrustată la mijloc (P. Regal, 1922, Invitație, M.M.B.).

,,Din Înalt Ordin, Mareșalul Curții Regale are onoarea de a înștiința pe Dl. Pherechyde, fost președinte al Consiliului ad-interim și Doamna Pherechyde, că sunt invitați la ceremonia botezului A. S. R. Principele Mihai, care va avea loc Duminică 22 inuarie 1922, la orele 16.30, la Palatul Regal din București.

Ținuta participanților este obligatorie. Domnii: frac, cravată albă, decorațiuni, Marea Cruce cu cordon.

Corpul Diplomatic în uniformă. Doamnele: toaletă de oraș cu pălărie. Militarii: ținuta de cermonie în ghete. Marea Cruce cu cordon.

Sunteți rugați să bine-voiți a răspunde invitației noastre”.

Principele moștenitor Carol al României și principesa Elena a Greciei se căsătoresc la Atena, pe 10 martie 1921, petrecându-și luna de miere la Tatoi.

Mihai se naște la Castelul Foișor, pe 25 octombrie același an. Principesa Elena este asistată de prof. dr. Louros (medicul Familiei Regale a Greciei), de doamna dr. Manicatide-Veners și de dr. Romalo (medicul personal al regelui României).

Nașterea dificilă și prematură este extenuantă pentru mamă; la ea asistă și regina Maria, care îi administrează principesei Elena cloroform. Starea pruncului este descrisă prin calificativul „destul de satisfăcătoare”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.