Evenimentul Zilei > International > Manifestanții de la Berlin strigă: Putin, Putin! Reichstagul, luat cu asalt
Manifestanții de la Berlin strigă: Putin, Putin! Reichstagul, luat cu asalt

Manifestanții de la Berlin strigă: Putin, Putin! Reichstagul, luat cu asalt

Protestatarii din Berlin au încercat sâmbătă să pătrundă în clădirea parlamentului german, nemulțumiți de restricțiile pandemice. Aceștia au fost însă interceptați de poliție și îndepărtați cu forța. Un grup de persoane a scandat Putin, Putin!

 

Incidentele a avut loc după o demonstrație la care au participat zeci de mii de oameni care s-au opus purtării de măști și a altor măsuri guvernamentale destinate să oprească răspândirea noului coronavirus. Poliția a ordonat protestatarilor să se împrăștie, după ce participanții au refuzat să respecte regulile de distanțare fizică.

Sute de oameni, unii fluturând steagul Reich-ului german din 1871-1918 și alte pancarte de extremă dreapta, au alergat spre clădirea Reichstagului și au urcat scările.

Poliția a confirmat pe Twitter că mai multe persoane au trecut printr-un cordon în fața parlamentului și au intrat pe scara clădirii Reichstag, dar nu în clădirea în sine. Au fost aruncate și pietre și sticle, a spus poliția.

Mai devreme, mii de extremisti de dreapta aruncaseră sticle și pietre la politia din afara ambasadei ruse. Poliția a reținut aproximativ 300 de persoane pe parcursul zilei.

Guvernul regional din Berlin a încercat să interzică protestele, avertizând că extremiștii le pot folosi drept platformă și citând mitinguri anti-mască la începutul acestei luni, unde normele destinate să oprească propagarea virusului să nu fie respectate.

Organizatorii protestului au făcut apel cu succes împotriva deciziei vineri, deși o instanță le-a ordonat să asigure distanțarea fizică. Nerespectarea acestei măsuri a determinat poliția din Berlin să dizolve marșul în timp ce acesta era încă în curs.

În timpul marșului, despre care autoritățile au spus că au atras circa 38.000 de persoane, participanții și-au exprimat opoziția față de o gamă largă de probleme, inclusiv vaccinări, măști pentru față și guvernul german în general. Unii au purtat tricouri care promovează teoria conspirației QAnon, în timp ce alții au afișat sloganuri naționaliste albe și insemne neo-naziste, deși majoritatea participanților au negat să aibă opinii de extremă dreapta.

Uwe Bachmann, 57 de ani, a declarat că a venit din sud-vestul Germaniei pentru a protesta pentru libera exprimare și dreptul său de a nu purta mască. „Îi respect pe cei care se tem de virus”, a spus el, purtând un costum și o perucă care a încercat să evocă o ținută stereotipică autohtonă americană. El a sugerat, fără să explice, că altceva era în spatele pandemiei, scrie The Guardian.

Într-o postare democ.de de pe Twitter se poate vedea cum unii dintre manifestanții care se confruntă cu forțele de ordine scandează „Putin, Putin”, spre stupefacția altor participanți.