Evenimentul Zilei > Actualitate > MÂNDRIE PENTRU ROMÂNI. Cristian Mungiu va fi membru al Academiei Americane de Film
MÂNDRIE PENTRU ROMÂNI. Cristian Mungiu va fi membru al Academiei Americane de Film

MÂNDRIE PENTRU ROMÂNI. Cristian Mungiu va fi membru al Academiei Americane de Film

Românul ce a câștigat anul acesta premiul pentru regie la Cannes va putea vota anual pentru acordarea prestigioaselor Premii Oscar.

În vârstă de 48 de ani, Cristian Mungiu, singurul regizor roman invitat sa devina membru al Academiei Americane de Film, cea care acorda Oscarurile, se numără printre cei mai premiaţi cineaşti români. Cineasul a participat și anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes cu filmul "Bacalaureat", producție ce a fost inclusă în selecţia de filme oficiale şi a câştigat premiul pentru regie. În 2007 Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or cu filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". În ceea ce priveşte filmele realizate şi aprecierile de care acestea se bucură, Mungiu a declarat că producţiile sale sunt ecranizate independent de încasări şi numele actorilor din distribuţie:

"Dacă aș fi vrut să fac film uitându-mă la încasări internaționale, aș fi făcut de mult film în altă limbă. Dar nu asta contează în momentul acesta pentru mine. De exemplu, mă bucur mai mult să constat că există un impact al filmului ăstuia ultim pe care l-am făcut ('Bacalaureat' — n.r.) în rândul spectatorilor români și cred că cei mai buni receptori pentru filmul mei sunt spectatorii", a afirmat Cristian Mungiu, citat de Agerpres.

Alături de Mungiu, Academia Americană de Film a adresat invitaţii şi altor regizori celebri. Turcul Nuri Bilge Ceylan, thailandezul Apichatpong Weerasethakul., chinezul Hou Hsiao-Hsien, iranianul Abbas Kiarostami şi correanul Park Chan-wook sunt printre personalităţile care au primit invitaţii de la Academia Americană de Film, a anunţat criticul român de film Mihai Fulger pe pagina sa de Facebook, citat de Mediafax.