Ideea amenajării unui astfel de muzeu i-a venit managerului Institutului de Psihiatrie Socola, Dr, Lucian Burlea, după ce a descoperit că în cadrul unităţii medicale sunt foarte multe echipamente medicale, funcţionale încă, unele dintre acestea fabricate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

O parte din exponate vor fi aduse de la secția exterioară Bârnova, unde, spune managerul,  fosta sală de operaţii este foarte bine conservată. Blocul operator a fost înființat la sfârşitul anilor '60, când directorul de atunci al sanatoriului Bârnova era Alexandru Burlea, cunoscut ca fiind unul dintre specialiştii în chirurgia toracică ale cărui formule chirugicale sunt folosite şi în prezent.

„Blocul operator nu a mai fost folosit de la sfârşitul anilor '80, însă atât sala, cât şi aparatul de anestezie, ventilatorul, electrocauterul, sterilizarea sunt foarte bine conservate. Avem chiar şi un pupinel fabricat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Intenţionez să reabilitez acel bloc operator cât şi echipamentele existente, pentru ca într-un final să-l transform în muzeu", a declarat Lucian Burlea pentru Agerpres.

Alături de aparatura medicală, electroșocuri sau cămăși deforță, în muzeu vor fi expuse şi condici medicale, materiale sanitare de la acea vreme şi chiar jurnale medicale ale celor care şi-au desfăşurat activitatea la Sanatoriul Bârnova în urmă cu 68 de ani.

„Alexandru Burlea a fost modelul tatălui meu, Marin Burlea, care, cu 51 de ani în urmă, la doar 14 ani s-a mutat în Iaşi din dorinţa de a studia medicina şi de a călca pe urmele unchiului său. Tata este unul dintre vectorii profesionali din România, nu în chirurgia toracică, ci în pediatrie. La rândul său a fost şi este exemplu şi sursă de inspiraţie. Suntem trei generaţii de medici proveniţţi din aceeaşi familie care sunt legate de acest loc. Sper ca la rândul meu să devin model bun de urmat pentru fiica mea, Katerina. Pentru mine Socola nu este doar locul unde lucrez, nu doar locul unde am acumulat o parte din amintirile din copilărie, este pariul meu cu viaţa. Şi nu o spun la întâmplare", a mai declarat,pentru Agerpres, managerul Lucian Burlea.