Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a dat exemplu mdicilor tineri, care nu știu să ia șpagă și nu ar trebui învățați.

„Medicii cer şpagă sau pacienţii o oferă? Condiţionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă la cineva îi este condiţionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorităţi ale statului care cu asta se ocupă şi vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. (…) Dar haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi”, a declarat Lazany, potrivit Agerpres.ro.

Întrebat dacă poate fi implementat și la Bistrița un sistem de management anticorupție, ca la Spitalul Județean Suceava, medicul a răspuns: 

„Să ştiţi că acest lucru şi noi l-am discutat, cu Comitetul Director. De implementat este foarte uşor, cu 10.000 de euro vă garantez că vă pun certificat de acreditare ISO 37000 şi mai punem şi încă 17000, 24000 şi 30000. Problema este respectarea acestor standarde, iar pentru respectarea acestor standarde este nevoie de toată lumea. Pentru că dacă pacientul nu înţelege că nu trebuie să dea… Dar atât este de îndoctrinată şpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că, dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare şi că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun. Este generaţia asta de medici tineri, care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante, să tot fugiţi cu plicul după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant", a mai declarat Lazany.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, s-a arătat deranjat de ideea unei campanii publice privind corupţia din sistemul medical, spunând că nu trebuie "să ne turnăm lături în cap acum" şi că oamenii ar trebui să asculte de sfatul managerului spitalului şi să nu mai ofere nimic medicilor.

„Ştiţi vreun caz concret în care vreun angajat din vreo instituţie publică a cerut cuiva ceva? Vă rog frumos, nu faceţi dumneavoastră public, daţi-mi mie lucrurile acestea şi vă spun că eu că personal o să îi fac plângere acelui om. Dar să ne apucăm noi să ne turnăm lături în cap acum, că hai să mai facem nişte campanii anticorupţie? Nu suntem sătui de dezbaterile cu Kovesi, de un an? Noi, în ţara asta frumoasă, altceva în afară de corupţie ştim să facem? În ţara asta, altcineva în afară de Kovesi mai trăieşte cineva? Mai trebuie să facem drumuri, alte lucruri. Pe cuvântul meu, suntem într-o zonă profund greşită. Domnule, absolut oricine încalcă legea trebuie să plătească, dar haideţi să nu ne apucăm noi să ne turnăm lături în cap, că au grijă alţii să vorbească foarte urât de ţara aceasta. (…) Nu sunt de acord să facem circ. Dar nu vreţi să punem nişte bannere în tot oraşul, să vopsim toţi pomii anticorupţie? Păi corupţia are două părţi: unul care dă şi unul care ia. Hai să îl ascultăm cu atenţie pe Lazany: ia, nu mai oferiţi la nimeni nimic, că nu aveţi nicio obligaţie", a declarat Moldovan.

 

Te-ar putea interesa și: