Mâine vine scadenţa la dobânzile FMI

Mâine vine scadenţa la dobânzile FMI

Autorităţile române trebuie să ramburseze mâine peste 77 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI) în contul dobânzii la împrumutul contractat în primăvara anului 2009.

Este prima tranşă de dobândă pe care o plătim în acest an. În total, în 2011 în conturile FMI vor fi viraţi peste 303 milioane de euro ca dobândă la banii împrumutaţi. Principalul, adică cei circa 13 miliarde de euro din acordul cu Fondul, vor trebui plătiţi începând cu anul viitor.

Autorii raportului FMI privind România publicat la începutul lunii ianuarie estimează că ţara noastră îşi va menţine capacitatea puternică de a returna banii împrumutaţi. "Angajamentul politic puternic al României cu privire la acordul standby şi realizările excelente pe care le-a avut referitor la serviciul datoriei externe ne aduc un confort că ţara îşi va îndeplini obligaţiile financiare faţă de Fond în termenul prevăzut", spun experţii FMI în raport.

Cea mai mare parte a banilor de la Fond au intrat în rezervele Băncii Naţionale a României (BNR), care va trebui să-i şi returneze începând din 2012. Potrivit lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, BNR nu va întâmpina dificultăţi în a rambursa aceşti bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În conturile Ministerului Finanţelor au intrat până în prezent din actualul acord cu FMI circa 1,2 miliarde de euro, jumătate din a treia şi a patra tranşă.

Delegaţia FMI se află în misiune la Bucureşti până pe 8 februarie. Cu acest prilej, oficialii Fondului discută cu guvernul despre următorul acord preventiv, care va fi încheiat pe doi ani.

PROGRAMARE

Câți bani dăm la FMI în acest an

  • Data rambursării mii euro
  • 1 februarie - 77.165
  • 30 aprilie* - 9,1
  • 1 mai - 73.817,9
  • 1 august - 76.306,1
  • 1 noiembrie - 76.306,1
  • Total 303,604 milioane de euro