Mai multe vinuri produse în Europa, contaminate cu o substanță periculoasă

Mai multe vinuri produse în Europa, contaminate cu o substanță periculoasăVin. Sursa foto Dreamstime

Mai multe vinuri produse în Europa, contaminate cu o substanță periculoasă. Nivelurile unei substanțe chimice puțin cunoscute, denumite acid trifluoroacetic (TFA), în vinurile europene au crescut „alarmant” în ultimele decenii, arată o nouă analiză.

Cercetătorii de la Pesticide Action Network Europe au testat 49 de sticle de vin din comerț pentru a observa cum a evoluat contaminarea cu TFA în alimente și băuturi.

Mai multe vinuri, contaminate cu o substanță periculoasă

Aceștia au descoperit că nivelurile de acid trifluoroacetic (TFA), un produs de descompunere al substanțelor chimice PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice - o categorie largă de compuși chimici sintetici rezistenți la apă, grăsimi și temperaturi ridicate), care prezintă riscuri posibile pentru fertilitate, erau mult mai mari decât cele măsurate anterior în apă.

Vin supermarket

Vin. Sursa foto Dreamstime.com

Vinurile produse înainte de 1988 nu au prezentat urme de TFA, dar cele produse după 2010 au arătat o creștere semnificativă a contaminării. Vinurile organice și cele convenționale au arătat o creștere a contaminării cu TFA, însă nivelurile în varietățile organice au fost, în general, mai scăzute.

Vinurile cu cea mai mare concentrație de TFA

„Vinurile care conțineau cea mai mare concentrație de TFA, în medie, erau și cele cu cele mai mari reziduuri de pesticide”, a spus Salomé Roynel de la Pesticide Action Network Europe, care a cerut Comisiei Europene și statelor membre ale UE să interzică pesticidele pe bază de PFAS.

Vin

Vin. Sursa foto: Boarding1now | Dreamstime.com

Cercetătorii au folosit 10 vinuri din cramele austriece, datând din 1974, înainte de schimbările de politică care au dus la utilizarea pe scară largă a substanțelor chimice precursoare ale TFA, precum și 16 vinuri achiziționate din supermarketurile austriece, din recoltele între 2021 și 2024.

Cercetătorii spun că rezultatele sunt șocante

Hans Peter Arp, cercetător la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și autor principal al studiului, care nu a fost implicat în raportul Pesticide Action Network, a spus că, deși noile cercetări reprezintă doar o selecție preliminară, rezultatele au fost „șocante”.

„În general, ele sunt conforme cu ceea ce știe comunitatea științifică despre creșterea alarmantă a TFA în practic orice putem măsura”, a spus el. „De asemenea, oferă dovezi suplimentare că pesticidele pe bază de PFAS pot fi o sursă majoră de TFA în zonele agricole, alături de alte surse, cum ar fi refrigerantele și medicamentele.”, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News