Pe baza Fleet Response Plan , care a intrat în vigoare în 2003,  marina militară americană trebuia să fie în măsură să desfășoare, la orice moment, cel puțin 6 grupuri aeronavale din cele 12, câte dispunea la vremea respectivă.

Totuși, de atunci și odată cu retragerea portavionului USS Enterprise, care nu a fost încă compensată de intrarea în serviciu a portavionului USS Gerald Ford, care inaugurează o nouă clasă de astfel de nave, marina nu dispune decât de zece portavioane. Adică pragul minim impus de legea federală.

Însă, la un an după sosirea la Casa Albă, președintele Trump și-a anunțat intenția de crește la 12 numărul portavioanelor americane.

„Am vorbit cu oficialii ai marinei și ai industriei pentru a discuta despre planurile mele de a întreprinde o extindere majoră a flotei noastre militare, inclusiv al 12-lea portavion de care avem nevoie”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Și, conform planurilor actuale, se pune problema ca US Navy să poată dispune de o flotă de 355 de nave de război, din care 12 portavioane, până în 2065. Numai că Pentagonul nu are aceleași idei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: