Evenimentul Zilei > International > Mai multe bănci din Turcia au adoptat sistemul de plată rusesc
Mai multe bănci din Turcia au adoptat sistemul de plată rusesc

Mai multe bănci din Turcia au adoptat sistemul de plată rusesc

Cinci dintre băncile Turciei au început să folosească sistemul de plăți al Rusiei, stârnind îngrijorarea că acesta ar putea fi folosit pentru a evita sancțiunile legate de invazia Ucrainei. Deoarece Mastercard și Visa au oprit operațiunile în Rusia, plățile cu cardul Mir vor permite turiștilor ruși să plătească pentru achizițiile lor în Turcia.

Există „evoluții foarte grave” în ceea ce privește adoptarea sistemului care va permite rușilor din Turcia să plătească, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan, după ce s-a întâlnit sâmbătă cu președintele rus, Vladimir Putin, în stațiunea Soci. De asemenea, Turcia a fost de acord să plătească pentru gaze naturale rusești în ruble, a spus Erdogan.

Legătura dintre cele două state

Întâlnirea liderului turc cu președintele Rusiei a avut loc la trei săptămâni după ce s-au întâlnit în Iran. Construirea relației dintre cele două țări îi îngrijorează pe oficialii occidentali, dintre care unii se gândesc la acțiuni punitive pentru Turcia, cum ar fi solicitarea companiilor să reducă finanțarea firmelor turcești. Până acum, nu au existat discuții oficiale despre astfel de acțiuni.

Ankara a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a sancționat Rusia și nici nu i-a închis spațiul aerian, care este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Turciei. Și Turcia are nevoie de tot sprijinul economic pe care îl poate obține.

Turiștii ruși

Economia Turciei a crescut cu 11% în 2021 față de un an în urmă, dar este afectată de o inflație în creștere, care a atins aproape 80% în iulie. Lira turcească și-a pierdut jumătate din valoare față de dolarul american în acest an. Banca centrală a țării a recurs la valută străină pentru a susține moneda – dar rezervele au primit un impuls de 3 miliarde de dolari după ce compania nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a transferat niște bani unei subsidiare turce pentru un proiect de construcție.

În iunie, adjunctul secretarului american al Trezoreriei, Wally Adeyemo, s-a întâlnit cu oficialii și bancherii turci, avertizându-i să nu fie folosiți ca un canal pentru banii rusești. Turcia este cea mai importantă destinație pentru turiștii ruși, 7 milioane dintre ei vizitând țara în 2019, potrivit Business Insider.