Potrivit acestui raport, publicat astăzi, nenumărate alte persoane au fost reduse la tăcere prin intermediul violenţei, intimidărilor sau folosirii incorecte a legilor anti-protest.

Ţara care a fost de departe cea mai periculoasă anul trecut în privinţa acestor militanţi şi lideri autohtoni care-şi apărau pământurile, a fost Filipine, cu 30 de morţi, a indicat ONG-ul. Columbia şi India au şi ele 24 , respectiv 23 de morţi în 2018. Cu 16 morţi confirmaţi, Guatemala se află şi ea printre ţările “fruntaşe” comparativ cu numărul de locuitori.

“Este un fenomen care se poate remarca peste tot în lume: apărătorii mediului ambiant,  mulţi dintre ei sunt consideraţi ca terorişti, tâlhari sau criminali fiindcă îşi apără drepturile”, a denunţat raportul Vicky Tauli-Corpuz, raportor special al ONU pentru drepturile popoarelor autohtone.  Această violenţă reprezintă o criză pentru drepturile omului, dar în acelaşi timp o ameninţare pentru cei care sunt dependenţi de un climat stabil, potrivit Le Figaro.