Evenimentul Zilei > Economie > Mai aveți timp două săptămâni să faceți asta! Finanțele au emis ordinul
Mai aveți timp două săptămâni să faceți asta! Finanțele au emis ordinul

Mai aveți timp două săptămâni să faceți asta! Finanțele au emis ordinul

Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis un ordin prin care toate datoriile acumulate în perioada stării de urgențp și alertă, mai poti fi eșalonate doar dacă depuneți cerere în următoarele două săptămâni.

Eșalonarea datoriilor a fost reglementată în Ordonanța de Urgență a Guvernului 18/2020. Prin ordinul 1104/2020, care a fost emis după adoptarea ordonanței de către Guvern, au fost reglementate și ce fel de datorii se pot eșalona fiind vorba despre impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului statului, plus accesoriile, amenzile ce se plătesc la Fisc, creanțele stabilite de alte entități ale statului pe care le recuperează efectiv Fiscul și creanțele rezultate din infracțiuni.

Este important de știut că cei de la ANAF acordă eșalonarea fiscală pe termenul solicitat de persoana juridică sau fizică care are datorii și care a cerut asta, dar nu mai mult de un an de zile. Cu alte cuvinte, dacă o societate comercială a cerut eșalonarea pentru un număr de opt luni, atuci acest termen va fi acordat de cei de la ANAF, care nu va putea fi de 12 luni, ci doar de opt luni, exact cât a fost solicitat.

Până când se mai pot depune cereri

Potrivit actului invocat mai sus, cerererile de eșalonare pot fi depuse până la data de 15 decembrie 2020, direct la sediul organului fiscal sau prin poștă cu recomandată de primire.

În ordinul șefului ANAF, se mai arată că ratele de eșalonare vor fi plătite până la 15 ale lunii prezente.

Este foarte important de știut faptul că nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedurã fiscală, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgențã Guvernului nr. 29/2020 și neachitate pânã la data de 25 decembrie 2020. Nu sunt considerate obligații fiscale restante, potrivit legii, obligațiile fiscale scadente începând cu data intrãrii în vigoare a Ordonanței de urgențã Guvernului nr. 29/2020 și neachitate pânã la data de 25 decembrie 2020.

Ordinul a fost emis pentru a ajuta persoanele juridice și fizice de a trece mai ușor peste această perioadă de criză sanitară, provocată de epidemia de coronavirus.

Se suspendã sau nu încep mãsurile de executare silitã, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executãrilor silite care se aplicã pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotãrâri judecãtorești pronunțate în materie penalã, precum și a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanțe naționale.