Evenimentul ZileiActualitateMafia cărnii stricate a îmbolnăvit România cu ajutorul angajaţilor statului

Mafia cărnii stricate a îmbolnăvit România cu ajutorul angajaţilor statului

Mafia cărnii stricate a îmbolnăvit România cu ajutorul angajaţilor statului
Zeci de tone de pulpe şi pipote de pui, macrou, creier de porc, tobă, cârnaţi şi burtă de vită au fost retrase de la comercializare. Scandalul a izbucnit, ieri, de la o anchetă de evaziune fiscală a procurorilor DIICOT, care avea în centrul atenţiei Avicola Slobozia. Potrivit informaţiilor EVZ în reţea ar fi implicaţi şi angajaţi OPC.

Scandal alimentar fără precedent. Aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase în urma controalelor făcute ieri de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Anunţul a fost făcut aseară de şeful interimar al instituţiei, Marius Dunca.
Măsurile au fost dispuse după ce au fost constatate probleme, între care calitatea neconformă a mărfii, ambalajele deteriorate şi lipsa documentelor de provenienţă. Oficialul a anunţat că, începând de astăzi, vor fi controlate supermarketurile din toată ţara.
Totul a pornit ieri di mineaţă, atunci când procurorii DIICOT au anunţat că vor face 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, acţiuni care vizau o grupare de 80 de persoane.
Gruparea era specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Prejudiciul calculat de procurorii DIICOT în acet caz este de aproximativ 15 milioane de euro.
Otrava din meniu
Anchetatorii susţin că au fost puse în circulaţie produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.
De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.
La un depozit din Iaşi, inspectorii au găsit 13,6 tone de aripi de pui expirate din noiembrie 2013.
Preţul, influenţat de expirare
Sorin Minea, şeful Romalimenta, nu crede în scenariul potrivit căruia carnea expirată ar fi intrat în ţară şi spune că este mai degrabă vorba despre carne aproape expirată. "Carcasa de porc intră în ţară cu un preţ de 9 – 9,2 lei kilogramul şi are o valabilitate de 3 sau 7 zile. Dacă cineva o vinde în preziua expirării sau cu două zile înainte, atunci preţul poate fi mai mic şi cu 50%. De aici, carnea poate fi congelată, ceea ce este o procedură la limita legii, şi valabiliatea sa poate creşte la 2 luni sau poate fi prelucrată şi tocată pentru salam de Sibiu, şi atunci valabilitatea creşte cu 3 luni", a explicat Minea. Acesta spune că circuitul cărnii, aşa cum este descris de DIICOT, s-ar putea să fie doar una din feţele "reţelei". De exemplu, este posibil ca şi din supermarketurile locale să fi plecat carne gata de expirare, pentru a fi distrusă, dar de fapt să fi urmat calea descrisă mai sus.

Afaceriştii, acuzaţi că reambalau carnea şi o reetichetau
Mai mulţi comercianţi de carne sunt anchetaţi de DIICOT că ar fi reambalat şi reetichetat produsele din carne expirate, ba chiar ar fi transmis către producătorii de mezeluri produse cu termene de valabilitate expirate. Pe lista suspecţilor sunt mai mulţi şefi de la Avicola Slobozia: percheziţii au fost ieri la acţionarul majoritar şi directorul firmei, Dumitru Stănoiu.
Şeful OPC Cluj, implicat
Una dintre persoanele ridicate ieri este Cristian Nicula, şeful regional al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Cluj. El ar fi sprijinit gruparea, intervenind pe lângă un inspector OPC dintr-un judeţ învecinat ca să aplice o sancţiune mai uşoară firmei din Cluj Napoca, ce a pus în vânzare carnea alterată. De altfel, una dintre firmele care au fost percheziţionate se numeşte Michelagelor SRL, fiind cel mai mare procesator de carne din judeţul Cluj.
Printre cei chemaţi la audieri ar mai fi un funcţionar vamal şi un poliţist de frontieră din Arad. Controalele inspectorilor s-au făcut şi la depozitul Antrefrig. "Antrefrig nu este însă un depozit care să furnizeze marfă marilor retaileri, ci către micii comercianţi", a spus pentru EVZ un specialist din piaţă. (A colaborat Mihai Şoica)


Precedentul ficatului brazilian
Aproape jumătate din afacerile din industria alimentară se fac la negru, iar prejudiciul statului se ridică anual la circa 1,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor din piaţă. Sectorul cărnii este unul dintre cele mai afectate de evaziune. Cum producţia internă nu poate asigura necesarul de consum, se fac importuri, iar evaziunea ajunge la aproximativ 30-40% pe acest segment, prejudiciul creat statului fiind de circa 230 de milioane de euro.
Printre sectoarele afectate este cel al cărnii de pui, unde evaziunea este de circa 15-20%, şi cel al cărnii de porc, unde aproape 40% din afaceri se fac la negru. Eludând sistemul fiscal, evazioniştii câştigă bine. Spre exemplu, anul trecut, preţul mediu al unei tone de carne din import a fost de 1.300 de euro.
Importuri ieftine
În schimb, importurile la negru se fac şi la jumătate de preţ, mai ales că sistemul de creştere a animalelor nu este atât de strict ca la noi şi în ţările din afara spaţiului european. EVZ a mediatizat anii trecuţi cazul ficăţeilor brazilieni de pe piaţa locală. Brazilienii hrănesc păsările cu soia modificată genetic sau făinuri obţinute din măcinarea oaselor. Un kilogram de ficăţei este produs cu un cost echivalent cu doi lei. Până la raftul din magazinul românesc, în preţ se adună şi adaosul consistent al evazioniştilor, şi taxe, care triplează costul. Spre comparaţie, producătorii români trebuie să respecte normele europene stricte, astfel că un kilogram de ficăţei proaspeţi costă de două ori mai mult ca unul de ficăţei din Brazilia. 
Reţeaua senatorului "Ficăţel": prejudiciu de 50 de milioane de euro
Un caz similar cu cel anunţat ieri de DIICOT a avut loc anul trecut, tone de carne alterată, în care erau excremente de rozătoare, au ajuns în supermarketuri. Atunci, ANSVSA a retras de la comercializare 55,7 tone de carne de pasăre, iar 22,5 de tone au fost distruse la cererea operatorului. Dezvăluirea a fost făcută într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, privind o evaziune fiscală de 50 de milioane de euro cu produse din carne şi preparate de pui.
Filiera şpăgii
"Creierul" întregii gru pări este cetăţeanul britanic Moubarak Mahmoud Sleiman, cel care coordona funcţionarea a zeci de firme fantomă şi care a pus la cale un sistem de export-import fictiv.
Unul dintre membrii grupării era ajutat de senatorul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, şi protejat de procurorul-şef Angela Nicolae din Parchetul General. Potrivit procurilor DNA, Niculae Bădălău apăra interesele lui El- Khoury Elias, unul dintre acţionarii Avicola Mihăileşti, la nivelul conducerii ANAF, Ministerului Economiei sau la persoane care deţin funcţii importante în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea APIA). În schimbul protecţiei, el ar fi primit 200 de pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre.
Protecţia din Parchet
Procurorul Angela Nicolae, din cadrul Parchetul General, fosta şefă a Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, a fost trimisă în judecată pentru protejarea unui alt membru important al grupării – libanezul Rami Ghaziri. Una din acuzaţii: ea s-a lăudat că poate interveni la judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru "a rezolva" un proces deschis de Avicola Crevedia împotriva României.
La reţeaua evazionistă erau conectate 12 firme importante din România sau mari producători de produse din pui: Avicola Mihăileşti, Avicola Crevedia, Crescător Expert, Carmistin SRL, Atifco International sau Bixaro Line. Printre cei implicaţi a fost şi omul de afaceri Justin Paraschiv, cel mai tânăr milionar din România denumit şi "milionarul monden". În februarie 2014, el ieşit din arest, fiind cercetat în stare de libertate. Printre cei arestaţi în acest moment sunt Angela Nicolae şi Moubarak Mahmoud Sleiman.


Accesează: