Editura Evenimentul si Capital

Maestrul unei arte spirituale care nu are nume

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 14 Comentarii | 1172 Vizualizari

Spre finalul unei epistole trimisă lui Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru scria, în 1984, că ar fi de meditat, printre altele, la un lucru care ”ne privește pe mai mulți”. ”E vorba de conținutul unei arte spirituale care nu are încă nume, o artă a cumințeniei, a răbdării, a autodefinirii. S-ar cere cumpănire răbdătoare, non-retorică, bîlbîită chiar, slightly ridiculous, a începutului unei înțelepciuni.

Pentru mine, începutul ar fi acesta: 1. Conștiința complicității, voite sau nu, cu infernul acestei lumi; 2. Fiecare trebuie să-și fie maestru spiritual în propria lui artă; 3. Conștiința faptului că am fost touși cruțați de către destin; 4. Conștiința unei gratitudini fără adresă precisă; 5. Realizarea faptului că adevărul este symbolic, în înțelesul lui symballein – este frînt, și nu în două bucățele, antinomic, ci într-o grămadă de bucățele, fiecare ins deținînd o frîntură din acest puzzle, toate aceste frînturi putîndu-se, la limită, asambla într-un mozaic figurativ, într-unul sau în altul, sau în al treilea, la fel de figurative toate; 6. Respectul și interesul pentru suferință umilă, fizică, nespirituală inculsiv respectul pentru micii maniaci, inculsiv respectul pentru marii ridicoli și pentru eroii reali...”

Înțelepciunea este, de fapt, o lungă meditație blîndă, dusă într-o formă de liniște ale cărei resurse le regăsești în contemplarea celor cîteva repere fixe ale lumii. ”Punctele” lui Sorin Vieru (în textul pe care l-am citat sînt ceva mai multe) sînt direcțiile unui început de înțelepciune.

Sapiența, însă, nu aparține unor bătrîni îngîndurați și nici unor pustnici famelici, ci aparține îngerilor. Stabilind comunicarea între cele două lumi care, altfel, sînt despărțite de abisuri ontologice, îngerii (”aducătorii de veste”, comunicatorii lui Dumnezeu, cum am zice astăzi) fac un exercițiu de înțelepciune. Misiunea lor este posibilă numai dacă reușesc, fie și în mică măsură, dar suficientă pentru a comunica ceea ce au de comunicat, să concilieze ceea ce e de neconciliat, să păstreze coerența și coeziunea acolo unde fractura e nevindecabilă, eternă și dureroasă mereu. Misiunea îngerilor seamănă cu o misiune imposibilă, dar nu este așa înțelepciunea însăși – o misiune imposibilă? Sentimentul prezenței angelice trebuie să fie primul indiciu că ne aflăm în preajma înțelepciunii. Printre intelectualii români de prim rang ai vremii noastre, doar Sorin Vieru îmi dă senzația prezenței angelice. Învăluit în unicitatea sa ca într-o mantie spirituală, Sorin Vieru înțelege lumea profund și, de aceea, iertător. Sorin Vieru este mereu dincolo de nervi, dincolo de aversiuni și antipatii, dincolo de egomanie – el este imun la toate toxinele pe care sinele le secretă la contactul cu lumea. Și totuși, nimeni nu înțelege sinele și lumea mai bine decît el. Ca și cum ar fi un sacerdot al spiritului, vorbele sale îi binecuvintează pe toți, îi alină pe mediocrii, îi consolează pe cei pierduți, îi încurajează pe cei destinați performanței.

Așadar, căutăm o artă spirituală fără nume, o artă a cumințeniei, a răbdării, a auto-definirii. Nu știu cîți își mai amintesc de o apariție editorială importantă a anului 1991: ”Riscul gîndirii” de Sorin Vieru și Terente Robert, publicată de Humanitas. O carte splendidă! O carte în care gîndirea se examinează pe sine într-un fel neobișnuit pentru noi, astăzi: cu cît mai modestă și mai cuminte, cu atît mai profundă și mai cutezătoare, cu cît mai grijulie și mai prudentă, cu atît mai performantă și mai spectaculoasă. Ei bine, această carte ( nu ușor de citit, dar urcușul nu e niciodată ușor!) se deschide cu o recomandare pentru cititori: autorii recomandă celor care o citesc prima dată să omită capitolele II și III, iar celor care se grăbesc, să citească doar ultimul capitol, al V-lea, și Postludiul. Ați mai auzit așa ceva? Răbdarea înseamnă și înțelegerea grabei celorlalți. Dar, cum poate fi cuminte o carte care explorează mai toate teritoriile gîndirii, pornind de la distincția dintre ”gîndirea comună” și ”gîndirea specializată” și continuînd spre diverse ”stiluri” sau ”afilieri” precum gîndirea empirică, gîndirea științifică, gîndirea economică, gîndirea matematică, gîndirea religioasă, gîndirea artistică, gîndirea politică etc? Cumințenia în ale gîndirii este sinonimă cu onestitatea. ”Riscul gîndirii” este o carte de o onestitate exemplară de vreme ce adună într-însa mai multe întrebări decît răspunsuri și mai multe răspîntii decît drumuri drepte. Și nu neapărat întrebări mari, zguduitoare, ci întrebări menite să facă curățenie și să precizeze – cele mai multe sunt de genul ”în ce sens vorbim despre…?” și apar imediat după ce un cuvînt capătă greutate în argument. 14 ani mai tîrziu, cei doi autori au scos o continuare, ”Noile riscuri ale gîndirii”, de data asta la ALL. Intensitatea cuminte a gîndului scrutător marca Sorin Vieru se regăsește, nealterată, și aici.

Sorin Vieru este, pentru mine, cea mai bună dovadă că drumul rațiunii, nerătăcit și temeinic umblat, duce exact acolo unde duce și drumul credinței, nerătăcit și temeinic umblat la rîndu-i. Nu doar azi și nu doar aici, toți autorii de prim raft au ceva de împărțit cu lumea sau cel puțin cu o parte a ei, au ceva de reproșat contemporanilor sau istoriei și au avertismente serioase de făcut în privința viitorului. Să îmbrățișezi întregul cu o privire care,deopotrivă, înțelege foarte bine, iartă deplin și speră fără fisură este, îmi spun, semnul acestei înțelepciuni la care a ajuns Sorin Vieru, al unei arte spirituale care nu are nume...

Ce a AFLAT Nicolae Ceausescu, inainte cu 11 zile sa fie OMORAT! Greseala care l-a costat viata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:28 RAREȘ BOGDAN contra DACIAN CIOLOȘ. Jocurile de putere din spatele unei nominalizări neașteptate. 18:10 Update PROCURORII din CONSTANȚA au ieșit ÎN STRADĂ. Își SUSPENDĂ ACTIVITATEA: "Vrem justiție independentă!" 15:59 DESANT EUROPEAN la București. Se vor CERE și DA explicații în LEGĂTURĂ cu KOVESI 15:24 Dosarul Tel Drum. Dragnea A LOVIT ÎN PLIN. Adio, emoţii? Decizie de ultimă oră în Justiţie. Breaking news 14:59 PROTEST. 100 de judecători și procurori din CLUJ își suspendă activitatea o săptămână. Magistrații vor face grevă 11:40 Tandemul Lazăr-Kovesi DECIDE ce instituție se ocupă de Tel Drum. Culisele SCANDALULUI dintre DNA și Secția de investigare a magistraților 10:50 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata