Conform unui comunicat al MAE remis EVZ, operaţiunile de evacuare din noaptea precedentă s-au finalizat cu succes, cei doi cetăţeni români aflându-se în prezent pe o navă maritimă aparţinând Republicii Islamice Pakistan, cu destinaţia Djibouti.

În afara celor doi cetăţeni români pe lista de evacuare de astăzi s-au aflat încă 4 cetăţeni români, aceştia din urmă refuzând însă, din motive personale,  îmbarcarea şi evacuarea din portul Al Hudaydah.

MAE rămâne, însă, în legătură cu cetățenii români care au refuzat îmbarcarea propusă astăzi.

În cursul dimineţii de astăzi, membrii Celulei de Criză au avut o întâlnire cu şeful biroului din România al Organizaţiei Internaționale pentru Migraţie (OIM),  în cadrul căreia a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor conjugate pentru evacuarea în condiţii de siguranţă a tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent în Yemen.

Tot în cursul zilei de astăzi, consulul onorific al Republicii Yemen, acreditat de curând în România, a fost invitat la o discuţie cu conducerea Departamentului Consular, ocazie cu care i s-a solicitat sprijinul în cadrul demersurilor de evacuare a cetățenilor români, acesta arătând întreaga disponibilitate pentru continuarea implicării în acțiunile aflate în derulare.

MAE prin intermediul misiunilor  diplomatice din regiune, menţine legătura permanentă cu toate autorităţile implicate în acţiunile de evacuare.

Până la acest moment, numărul cetăţenilor evacuaţi din Yemen ca urmare a deteriorării severe a situaţiei de securitate, este de 24 de cetățeni români, la care se adaugă 2 cetățeni ai Republicii Yemen și 1 cetățean al Republicii Moldova, care sunt membri de familie, precizează sursa citată.

MAE reaminteşte că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat, încă din anul 2011, un avertisment ferm de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă: "Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara"!

Această alertă de călătorie a fost adusă la cunoştinţa publicului larg în mod constant în tot acest interval prin intermediul celor două instrumente moderne de informare ale MAE – serviciul de alertă prin SMS „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, lansat în luna octombrie 2012, prin intermediul căruia cetățenii români, odată ajunși într-un stat considerat de risc primesc coordonatele misiunii diplomatice române, respectiv prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, lansată în anul 2014, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.