Evenimentul Zilei > International > Macron, umilit de partidul lui Marine Le Pen
Macron, umilit de partidul lui Marine Le Pen

Macron, umilit de partidul lui Marine Le Pen

Partidul de extrema dreapta condus de Le Pen, Rassemblement national (RN), s-a clasat pe primul loc, înaintea formațiunii președintelui Macron, la alegerile pentru Parlamentul European din Franța, potrivit Exit-poll-ului.

Președintele Emmanuel Macron, se pare, că va suferi o lovitură cruntă la alegerile parlamentare europene de astăzi, în timp ce alegătorii francezi au ales să voteze cu partidul condus de Marine Le Pen, potrivit exit-poll-ului.  

Partidul lui Macron are 22,5% din voturi, comparativ cu 24% pentru Le Pen care conduce un partid naționalist, anti-european, anti-migraţie, potrivit sondajului Ifop. 

Aceasta este a doua victorie a lui Le Pen. În 2014 ea a bătut pe conservatori cu 4 puncte procentuale. Rezultatul este un regres clar pentru Macron, în vârstă de 41 de ani, care a jucat un rol mai important în campanie decât orice alt lider european, în timp ce căuta să mobilizeze alegătorii. 

Liderul partidului Le Pen, RN, a declarat că alegerile sunt împotriva șefului statului.  Aşadar,  partidul lui Le Pen obţine 24,2%, urmat de La République en Marche (LREM), cu un scor de 21,9-22,5%, potrivit estimărilor a patru institute de sondare.

Verzii s-au clasat pe locul trei, cu  13%. Partidul Les Républicains  obţine între  8-9%. PS/Place publique şi La France insoumise (LFI) se află la egalitate, cu scoruri cuprinse între 6,2 şi 7%.  

Sondajele din Germania au arătat că creștin-democrații cancelarului Angelei Merkel au venit primii, deși cu mai puține locuri decât ultima dată.  

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: