Evenimentul Zilei > International > Macron: Franța, hotărâtă să recunoască, la momentul potrivit, statul Palestinian
Macron: Franța, hotărâtă să recunoască, la momentul potrivit, statul Palestinian

Macron: Franța, hotărâtă să recunoască, la momentul potrivit, statul Palestinian

Președintele francez Emmanuel Macron solicită Israelului să renunțe la orice planuri de anexare a teritoriilor palestiniene.

Liderul de la Palatul Elysee i-a spus premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că „o astfel de mișcare ar fi contrară dreptului internațional” și „instituirii unei păci durabile” între israelieni și palestinieni.

Emmanuel Macron i-a cerut premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să renunțe la orice plan de anexare a teritoriilor palestiniene, un demers care ar dăuna păcii, potrivit președintelui francez, a transmis Palatul Elysee, vineri.

„Președintele Emmanuel Macron i-a amintit (premierului israelian Benjamin Netanyahi) de angajamentul Franței pentru pacea din Orientul Mijlociu și i-a cerut să se abțină de la a lua măsuri pentru a anexa teritoriile palestiniene. Șeful statului a subliniat că o astfel de măsură ar fi contrară dreptului internațional și ar compromite posibilitatea unei soluții cu două state, cum ar fi instituirea unei păci juste și durabile între israelieni și palestinieni”, se arată într-un comunicat al președinției franceze, după ce Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu au avut, joi, o convorbire telefonică.

Conform acordului dintre Benjamin Netanyahu și fostul său rival Benny Gantz, guvernul lor de unitate națională poate decide cu privire la punerea în aplicare a „planului de pace american” pentru Orientul Mijlociu.

Planul, prezentat la sfârșitul lunii ianuarie la Washington, include în special măsuri pentru ca Israelul să anexeze Valea Iordanului și așezările evreiești din Cisiordania, teritoriul palestinian pe care statul evreu îl ocupă din 1967.

Parisul a avertizat Israelul, la sfârșitul lunii iunie, împotriva unei astfel de anexări, care ar „afecta” relațiile sale cu Uniunea Europeană și a subliniat că Franța rămâne „hotărâtă” să recunoască „când va veni momentul” statul palestinian.

În aceași discuție telefonică de joi, Emmanuel Macron „a reiterat angajamentul de neclintit al Franței față de securitatea Israelului și determinarea acesteia de a acționa pentru a ușura tensiunile din Orientul Mijlociu. Șeful statului și-a exprimat atașamentul față de prietenia și încrederea care leagă Franța și Israel”, a precizat Palatul Elysee.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: