Evenimentul Zilei > EVZ Special > Lukașenko suflă și în iaurt! Lidera opoziției a primit ultimatum să părăsească țara
Lukașenko suflă și în iaurt! Lidera opoziției a primit ultimatum să părăsească țara

Lukașenko suflă și în iaurt! Lidera opoziției a primit ultimatum să părăsească țara

Într-un videoclip publicat marţi dimineaţă, în care și-a îndemnat susținătorii să renunțe la proteste și care pare făcut sub amenințare, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, vizibil tulburată, a indicat că a primit un ultimatum.

„Doamne fereşte să faci faţă genului de lucruri pe care le-am înfruntat”, a spus ea în înregistrare. „Copiii sunt cel mai important lucru din viaţa noastră”.

În schimb, protestele violente au continuat pentru o a doua noapte consecutivă după alegerile de duminică, pe care opoziția le cataloghează drept fraudate și care au consemnat câștigarea celui de-al șaselea mandat de către Aleksandr Lukașenko. Poliția și forțele speciale au dispersat luni noapte mii de manifestanți ieșiți pe străzile din Minsk pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor care îl dau pe Lukașenko câștigător detașat.

Candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskaia, a părăsit Belarusul și se află acum în Lituania, a confirmat ministrul de Externe Linas Linkevicius. „Svetlana Tikhanovskaia este în siguranță. Ea se află în Lituania”, a scris oficialul de la Vilnius pe Twitter.

Agenția de stat Belta a difuzat, marți, un video al principalei contracandidate a longevivului Aleksandr Lukașenko la scrutinul de duminică, în care aceasta a citit un mesaj cerându-le simpatizanților opoziției să înceteze protestele. Înregistrarea a fost făcută sub amenințare, a declarat aceasta.

În clipul video difuzat pe contul Telegram al Belta, care nu este datată și pare înregistrată într-un birou, în fața unei ferestre acoperite de storuri, politiciana de 37 de ani citește, cu o voce monocordă și fără a privi deloc camera, un text care îndeamnă la „respectarea legii” și la „a nu mai ieși în stradă”.

“Considerăm că acest video a fost înregistrat sub presiunea forțelor de securitate”, a declarat o apropiată a Svetlanei Tihkhanovskaia, Maria Kolonesnikova, potrivit L’ Express. Echipa sa de campanie nu a mai reușit să o contacteze telefonic din 10 august, de când a părăsit sediul comisiei electorale. Anterior, ea declarase presei că se consideră câștigătoarea alegerilor.

Un protestatar a murit după ce un dispozitiv explozibil neidentificat i-a explodat în mână în timp ce încerca să îl arunce spre poliție, potrivit Ministerului de Interne. Incidentul a avut loc în noaptea de 10 august, în timpul unei confruntări cu forțele de poliție. Există unele mărturii că se trăgea spre protestatari în momentul în care protestatarul a decedat.

Poliția a utilizat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc anterior și a reținut numeroși protestatari, în timp ce confruntări au izbucnit și în alte orașe în cea de-a doua seară de proteste împotriva realegerii lui Lukașenko, președinte în funcție în Belarus din 1994.

Opoziția a cerut grevă națională

„Autoritățile nu ne ascultă. Autoritățile trebuie să se gândească la mijloace pașnice de predare a puterii. Bineînțeles că nu recunoaștem rezultatele”, a afirmat Tikhanovskaia, care a ajuns candidata opoziție după ce soțul ei, un vlogger popular, a fost arestat. Opoziția a cerut grevă națională din 11 august.

În primul comentariu de la alegeri, Casa Albă a transmis „îngrijorare profundă” și a solicitat guvernului din Belarus „să respecte dreptul de a protesta pașnic și să se abțină de la folosirea forței”.

Președintele Lukașenko a repetat luni acuzațiile că forțe din exterior încearcă să manipuleze protestatarii, pe care i-a numit „oi”, astfel încât să îl înlăture. „Încearcă să organizeze un haos. Dar am spus-o deja, nu va fi nicio revoluție”, a continuat liderul de la Minsk.

Veronika Tsepkalo, o aliată a Svetlanei Tikhanovskaia, a afirmat pentru The Guardian că a fugit şi ea din ţară, seara târziu, după ce i s-a spus că există un „ordin de arestare” pe numele ei. Aceasta se întorsese în Bielorusia cu o zi mai devreme din Rusia, unde soţul ei, fost candidat la preşedinţie, a fugit luna trecută.

 

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: